Out on the wiley, windy moors, we’d roll and fall in green. Dat zong Kate Bush in 1978 in haar lied Wuthering Heights, gebaseerd op de gelijknamige roman van Emily Brontë uit 1847. Ga zelf eens wandelen in Yorkshire en ontdek de moors in het spoor van de gezusters Brontë. Neem de P&O Ferries boot van Zeebrugge of Rotterdam naar Hull en na nog geen twee uur rijden ben je in dit mysterieuze, ruige landschap.

Wandelen in Yorkshire: Boerderij op Top Withens uit Wuthering Heights
Boerderij op Top Withens, de setting van Wuthering Heights

De familie Brontë bestond uit drie zussen, Charlotte, Emily en Anne, die alle drie bekend werden als schrijfster en dichteres, en een broer, de schilder Patrick Branwell die de familie portretteerde.

De familie woonde in Haworth, West-Yorkshire, in een huis grenzend aan een begraafplaats, omdat vader dominee was. Er wordt wel eens voor de grap gezegd: wat zit er in het water, dat ze allemaal zo creatief zijn?

- Advertentie -

Bij de familie Brontë zat er inderdaad iets in het water en dit kwam de familieleden niet ten goede. Alle kinderen werden ziek en kwamen jong te overlijden. Inmiddels weten we dat het water in de waterput, waar de familie dagelijks haar water uit haalde, waarschijnlijk vervuild was door alle ontbindende lichamen op de begraafplaats.

The Yorkshire Moors

Achter het huis van de Brontës strekken de moors zich uit: grote vlakten van onvruchtbare grond waar enkel wat heide en gras op groeit. De omgeving heeft de zussen geïnspireerd tot het schrijven van gothic-verhalen, vol met mysterie, hartstocht en duisternis.

Het bekendste verhaal is natuurlijk Wuthering Heights van Emily Brontë. Wandel je niet in de zomer, zorg dan voor goede kleding, want ‘wuthering’ is een Yorkshire woord voor stormachtig weer…

Wat zit er in het water, dat ze allemaal zo creatief zijn?

Routebeschrijving

De wandeling gaat van start bij het informatiecentrum in Haworth. Loop via Main Street naar de kerk. Bij de kerk zit een giftshop; vroeger stond hier het postkantoor waar de gezusters Brontë hun manuscripten op de post deden. Ga door het hek naar de tuin van de kerk.

Volg het bordje naar de Brontë Falls tot je bij een weg komt. Steek deze over en volg het bordje met Peninstone Hill, een voormalige steengroeve omgedoopt tot openbaar park.

De Brontë Chair

Uiteindelijk loop je door de moors, nu ook een vogelbroedgebied, waardoor er van half maart tot half juli wat leven op de uitgestrekte moors is. Je komt verschillende ruïnes van huizen tegen voordat je bij de kleine waterval komt die Charlotte Brontë in haar werk beschrijft en de steen die bekend staat als de Brontë Chair.

Bij de Brontë waterval ligt ook het Brontë bruggetje. Je kunt dit oversteken en de wandeling verlengen in westelijke richting naar de ruïne van een boerderij op Top Withens, de setting van Wuthering Heights van Emily Brontë. Hoewel de indeling van de woning anders is dan in de beschrijving van Brontë, wordt toch algemeen aangenomen dat deze plek haar inspireerde.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door P&O Ferries.

Yorkshire praktisch

Route-informatie

Start- en eindpunt: Visitor Information, West Lane 2-4, Haworth (de routebeschrijving in The Guardian dateert van 2009, maar is in 2016 door ons getest en nog up-to-date)
Lengte: circa 4,5 kilometer
Duur: 2 uur (inclusief stops)
Horeca: overal in het dorp Haworth vind je leuke pubs, tearooms en restaurants. Hier kun je voor en na de wandeling terecht voor een drankje of maaltijd.

P&O Ferries

Ook kennismaken met de gezusters Brontë en hun na bijna 2 eeuwen nog altijd spannende boeken? Neem dan de ferry naar Noord-Engeland, rijd in 2 uur naar West-Yorkshire en waan je in de verhalen van Charlotte, Emily en Anne Brontë.
P&O Ferries vaart elke nacht tussen Zeebrugge en Hull en tussen Rotterdam en Hull. De overtocht is standaard inclusief auto en overnachting in een binnenhut. Actuele info over tijden en prijzen:
Zeebrugge-Hull ›
Rotterdam-Hull ›

De beste reisgidsen

100 x Noord-Engeland

Prettig leesbare, complete en praktische reisgids voor Noord-Engeland (Yorkshire en Northumberland). Met aanstekelijk plezier verhaalt de Vlaamse journalist Dirk Musschoot over de natuur, spookhuizen, bijzondere B&B’s, restaurants, musea, kastelen en abdijen in deze door toeristen nog niet massaal bezochte regio’s. Lannoo, 2011

Capitool Groot-Brittannië

Vuistdikke reisgids voor heel Engeland en Schotland, met de voor deze serie bekende ‘uitgeklapte’ tekeningen en plattegronden, degelijke inhoud, veel foto’s en uitgebreide praktische informatie. Yorkshire komt voldoende aan bod, met een apart item over Haworth en de Brontë zusters. Aanrader voor elke fan van Engeland en/of Schotland! Unieboek | Het Spectrum, 2015

De leukste hotels

The Fleece Inn

The Fleece Inn hartje Haworth voert je terug naar de tijd van de Brontë zusters, met zijn oude vloeren in de pub en ruime keuze aan real ale. Het comfort in de sfeervolle kamers is echter van deze tijd. Vanaf £ 80 B&B voor 2 personen.
Tegenover de pastorie (nu museum) waar de familie Brontë woonde vind je Wilsons of Haworth, een stijlvolle B&B in een historisch pand. Met een bijzonder lekker en uitgebreid ontbijt. Vanaf £ 79 B&B voor 2 personen.

Wandelvakantie in Yorkshire
SNP Wandelvakanties

SNP Natuurreizen

SNP Reizen biedt een interessante reis in Yorkshire, die je kunt combineren met een bezoek aan Haworth.

Yorkshire & Lake District (9 dagen) is een autovakantie ‘from coast to coast’ met onderweg veel mogelijkheid om te wandelen en mooie plaatsen, kastelen en abdijen te bezoeken.

Op dag 5 kun je vanuit Skipton een uitstapje naar Haworth maken. Inclusief B&B in sfeervolle hotels, informatiepakket en wegenkaart. Vanaf € 590 per persoon.