Hoog in het Teno-gebergte, en juist diep als je wat afstand neemt, ligt het legendarische dorp Masca. Tot een halve eeuw terug was het alleen te voet bereikbaar. En eigenlijk is dat nog steeds de beste manier. Want alleen dan beleef je Masca ‘zoals het bedoeld is’: zonder touringcars en grote groepen toeristen.

Tenerife
Uitzicht op La Gomera

Van Santiago del Teide naar Masca

In Santiago del Teide start een aangename, goed bewegwijzerde en vrij lichte wandeling, die ons in zo’n vier uur in Masca brengt. In de bocht van de doorgaande weg naar het noorden betreden we wandelroute PR-TF 56 (wit-geel gemarkeerd). Langs de rand van een dennenbos klimmen we naar Degollada de la Mesa, een ‘zadel’ tussen twee bergtoppen (route PR-TF 56, later ook 51). Het is een lange, niet zware klim. Zodra we de kam tussen het Masca- en het Palmar-dal hebben bereikt, kunnen we onze eerste blik werpen op Masca, nog diep verborgen in het gelijknamige dal. Ook kijken we vanaf dan steeds uit op de eilanden Gomera en Palma.

Slimme kat

Op een richel eten we een broodje en genieten van het uitzicht. Dan horen we gemiauw en zitten we oog in oog met een rode kater. Slim beestje! Na de lange klim vanuit Santiago neemt bijna elke wandelaar hier een eetpauze en is er doorgaans wel een stukje kaas of worst over voor de kat. Zou hij hier leven en zo zijn eigen jachtbuit aanvullen met onze hapjes? Er woont hierboven verder niemand. We vervolgen de route, steeds licht dalend, over de kam. Waar PR-TF 56 rechtsaf slaat richting Las Portelas, blijven wij PR-TF 51 volgen.

- Advertentie -

Mist van zee

Langzaam dalen we verder af en zien we Masca dichterbij komen. De omgeving is gevarieerd. We wandelen enige tijd door een nevelbos met Canarische klokjesbloemen. Als we tussen bananenplantages verder afdalen, stijgt mist van zee op en zien we enige tijd bijna niets.

Cruz de Hilda, Tenerife
Cruz de Hilda, met Masca in de diepte

Dan lossen de mistwolken weer op en komen de natuur en ons uitzicht langzaam te voorschijn. Magisch! Op een kruising op Cumbre del Carrizal slaan we scherp linksaf en volgen we verder de PR-TF 59 richting Masca. We pauzeren bij Cruz de Hilda, een mooi uitzichtterras met cafetaria, en dalen dan tussen kleurige huizen en akkertjes af tot de asfaltweg vlak voor het dorp. Het is eind van de middag, de meeste toeristen zijn al naar huis en wij kunnen Masca in alle rust bekijken.

Door de Masca-kloof

De populairste wandeling rond het dorp is die door de Masca-kloof. Het is een avontuurlijke wandeling, voor geoefende en tredzekere wandelaars zonder hoogtevrees. De route start in het oude centrum, vlak voor de Roque Catano (de kloof is, waarschijnlijk tot half 2020, gesloten. De veiligheid kon niet langer gegarandeerd worden).

Masca, Tenerife
Masca, met erachter Roque Catano

Vanaf hier daal je de kloof in en wandel je langs de vaak droogstaande beek naar zee. De kloof tussen de 800 meter hoge rotswanden wordt steeds smaller, waardoor je soms het gevoel krijgt door een tunnel te lopen. Je steekt de beekbedding geregeld over via houten bruggen en kunt onderweg genieten van bijzondere bloemen en planten. De Masca-kloof was tot voor kort volledig van de buitenwereld afgesloten en daarom groeien hier planten die je nergens anders ter wereld vindt. Zoals Aeonium mascarense, een vetplant met een blad rozet vol puntige blaadjes.

Heen en weer

Het pad is soms wat onduidelijk, maar je verdwaalt niet snel. De markering is op stenen langs het pad geverfd en ook wijzen steenmannetjes (gestapelde stenen) de weg. Na een afdaling van zo’n 600 meter (in 5 kilometer) kom je uit op Playa de Masca. Heb je de hele dag de tijd en ben je nog niet uitgewandeld, klim dan na een strandpauze terug naar Masca. De terugweg is pittiger, maar extra bijzonder omdat het later op de dag rustiger is in de kloof. Vanaf de steiger van Playa de Masca kun je ook de boot naar Los Gigantes nemen (€ 10). De boten vertrekken elk uur tussen 11.30 en 17.30 uur (wel vooraf reserveren, bij horeca in Masca of bij de schipper zelf). Je kunt ook, onder meer bij reisbureaus in Santiago del Teide, een compleet verzorgde en door een gids begeleide wandeling door de Masca-kloof boeken.

Van Buenavista naar Masca

Voor liefhebbers van een aardige klim is deze wandeling een aanrader. Vanuit Buenavista del Norte, een afgelegen dorp in het noordwesten van Tenerife, wandel en klim je gestaag van een hoogte van 120 meter boven zeeniveau naar zo’n 920 meter. Daarbij doorkruis je het Palmar-dal, een landelijk en vrijwel onbedorven deel van Tenerife. Je geniet onderweg van weidse vergezichten en daalt uiteindelijk vanaf het hoogste punt bij Cumbre del Carrizal via Cruz de Hilda af naar Masca (circa 5 uur).

Masca praktisch

Vervoer rond Masca

Hoewel een goed onderhouden asfaltweg het dorp verbindt met Buenaviste del Norte en Santiago del Teide, is Masca nog altijd een afgelegen plek. Niet in kilometers (Buenavista en Santiago liggen op slechts 17 en 5 kilometer). Maar dankzij de vele haarspeldbochten, waar zelfs voorrangsregels gelden, en de ijzingwekkende afgronden direct achter de vangrails duurt de reis voor je gevoel langer dan verwacht.
Bus 355 rijdt vier keer per dag tussen Buenavista del Norte en Santiago del Teide, met stops in Masca. Daarnaast rijdt de lijn enkele keren op en neer tussen Santiago en Masca. Kijk op de site van Titsa voor de actuele vertrektijden.
Bezoek je het dorp met je huurauto, parkeer dan niet langs de weg of op de parkeerplaats buiten de vakken. De politie deelt geregeld bekeuringen uit.

De beste reisgidsen

Rother Wandelgids Tenerife

Dé reisgids voor wie veel wil wandelen. Met in de inleiding (beperkt) toeristische informatie over het eiland (geen logeertips). De gids bevat 70 wandelroutes. Met 20 routes in het Teno-gebergte, waaronder de 3 hier boven beschreven tochten. Ze variëren van enkele uren tot een hele dag (geen km-aanduiding) en zijn opgedeeld in 3 niveau’s, van makkelijk tot zwaar. Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en achtergrondinformatie. Aanrader!
Elmar, 2014

Reishandboek Tenerife, La Gomera & El Hierro

In onze eigen reisgids nemen we je mee naar de mooiste plekjes van Tenerife en La Gomera. En we gaan naar El Hierro, waar geen enkele Nederlandse reisgids aandacht aan besteedt. Veel wandelen uiteraard, tips voor de leukste hotels en restaurants, uitgebreide beschrijvingen van de mooiste steden en persoonlijke blogjes over dagelijkse onderwerpen als… koffie, fluiten en de vegetarische keuken. Elmar, 2018

Wat & Hoe Onderweg Tenerife & La Gomera

Recente reisgids, die vooral over Tenerife gaat en 1 hoofdstuk wijdt aan La Gomera. De 4 hoofdstukken over Tenerife gaan uitgebreid in op bezienswaardigheden, met veel aandacht voor wandelen. Zo vind je in het item over Nationaal Park del Teide korte beschrijvingen van 9 wandelroutes in het gebied plus een compleet uitgeschreven wandeling. Goede tips voor logeren en lekker eten & drinken.
Kosmos Uitgevers, 2019.

Bijzonder overnachten met Eliza was here

De meeste reizigers boeken hun vakantie op Tenerife inclusief vlucht, huurauto en hotel of appartement. Daarvoor bevelen wij Eliza was here aan: bijzondere en kleinschalige locaties. Eliza slaat linksaf waar anderen rechts afslaan, en dat pakt op het vaak drukke Tenerife prima uit.

De fijnste plekjes vind je in het rustige noorden en midden van het eiland. Zoals Finca la Hacienda, waar je wordt opgenomen in een hartelijke familie, die ook nog eens uitstekende lokale gerechten serveert. Of Isla Baja Suites in Garachico, waar je huisgemaakte taarten krijgt bij het ontbijt.

Finca la Hacienda, Tenerife
Finca la Hacienda
De leukste hotels
Hotel Luz del Mar in Los Silos, Tenerife
Hotel Luz del Mar in Los Silos

Logeren in Noord-Tenerife

Luz del Mar in Los Silos is een gastvrij hotel voor wandelaars en fietsers, met een groot zwembad.
De kamers (met kitchenette en terras of balkon) zijn tegen een heuvel gebouwd en bieden veelal zeezicht. Vanaf € 114 B&B voor 2 personen.

Casanaga heeft kleurrijke appartementen met zeezicht in biosfeerreservaat Anaga. Rustig strand op loopafstand en goede uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten. Vanaf € 50 logies voor 2 personen.

Wandelvakantie op Tenerife

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen organiseert een 8-daagse individuele wandelreis op Tenerife.
Je wandelt over bewegwijzerde paden, door de bergen en langs de kust en doet de belangrijkste bezienswaardigheden van Noord-Tenerife aan.

SNP Wandelvakanties

Zoals Pico del Teide, Anaga-gebergte, Masca-kloof en mooie stadjes als Garachico en La Orotava.
Hoogtepunt: je logeert een nacht in de op ruim 2000 meter hoogte gelegen Parador bij de Teide. Inclusief huurauto, logies & ontbijt en CO2-compensatie.

SNP organiseert ook een, wat minder uitdagende groepsreis op Tenerife:
Tenerife Licht & Comfortabel (8 dagen) is geschikt voor iedereen die graag te voet gaat, maar zich niet wil inspannen. Vanuit 2 hotels maak je 5 korte wandeltochten, ga je per kabelbaan de Teide op en maak je een dolfijnexcursie per boot. Inclusief halfpension en lunchpakket, lokaal vervoer, excursies en reisbegeleiding.

Santa Cruz: De meest stadse plek van Tenerife ›