wandelroutes langs de kust

(Ingezonden bericht)
Uitwaaien aan de kust? Dat is toch lekker lopen langs de branding, terwijl de wind met je haren speelt? Ja, dat is óók uitwaaien aan zee! Maar wandelen langs de kust is veel meer dan dat. Dicht bij de zee in Holland en Zeeland zijn immers prachtige natuurgebieden te vinden, die zich minstens zo goed lenen voor een unieke uitwaaisessie.

Tijdens een actieve vakantie in Nederland leer je de schoonheid van je eigen land pas echt goed kennen. Als je bijvoorbeeld overnacht aan de Nederlandse kust en je probeert een van de onderstaande routes uit, zul je nooit meer alleen voor strandplezier naar zee gaan! Wil jij weten wat de leukste wandelroutes langs de Nederlandse kust zijn? Bekijk dan onderstaande bijzondere routes en ga voor pure belevenissen aan zee. 

Hoogste duintoppen 

Dol op waanzinnige uitzichten en stevig klimmen? Dan moet je in Noord-Holland zijn, in Schoorl om precies te zijn. De 23 kilometer lange Duintoppentocht door de Schoorlse Duinen zal je versteld doen staan. Je ontdekt de mooie hoogtepunten van het hoogste duin van ons land. Hoe hoog wil je het hebben? Vanaf Buitencentrum Schoorlse Duinen volgt de doorgewinterde wandelaar de rode pijlen om prachtige uitkijkpunten te bereiken. Geniet er van bos, duin, zee, zandvlakten en allerhande vogelsoorten. Na afloop zeg je nooit meer dat Nederland vlak is! 

- Advertentie -

Lopen door een heus duinreservaat

Ook in Noord-Holland vind je het Noord-Hollands Duinreservaat, een 5300 hectare groot bos- en duingebied, bestaande uit eikenbossen, uitgestrekte duinvalleien, ruige begroeiing en verstilde meertjes. De 15 kilometer lange NS-wandelroute door het reservaat heeft het NS-station in Castricum als startpunt en Egmond aan Zee als eindbestemming. Vanaf het beginpunt loop je direct het Noord-Hollands Duinreservaat in. Vanuit het bos via de duinen het strand op en vice versa: dergelijke wisselingen van landschap staan je tijdens dit tochtje te wachten. Kijk bovendien niet raar op als een gifgroene zandhagedis je pad kruist; het diertje leeft hier gewoon! Trek een ‘duinkaart’ uit de automaat en je bent klaar voor unieke ontdekkingen! 

Prachtige ‘panroute’ 

Een iets kortere maar zeker zo mooie route is de Panroute op het Zuid-Hollandse ‘dubbeleiland’ Voorne-Putten, bij Rockanje. Voornes Duin heet het gebied, waar deze 2,9 kilometer lange route van Natuurmonumenten doorheen slingert. Het staat bekend als meest soortenrijk duingebied van West-Europa! Je wordt vanzelf stil van alle natuurparels, waarop je onderweg stuit: open duin met stuifzand, natte duinvalleien, moeras, bos en duinmeertjes. Parkeer je auto op de parkeerplaats Panweg bij Rockanje en voilà, je kunt beginnen aan een van de meest veelzijdige duintochtjes die er bestaan!

Boswachterspad Noordsvaarder op Terschelling

wandelroutes langs de kust

Deze pittige wandeltocht door het hoge duingebied op Terschelling is zowel in de zomer als in de winter een echte aanrader voor fervente wandelaars, die niet bang zijn voor een beetje spierpijn in het verschiet. Deze 11 kilometer lange wandelroute van Staatsbosbeheer voert over hoge duintoppen en langs prachtige strandvlakten waar je broedende dwergsterns kunt spotten. Uitzichten over zee, op zandbanken en op het zogeheten Groene Strand vallen je ten deel. Wellicht zie je nog een paar zeehonden uit het water tevoorschijn komen! De veerterminal bij de haven is je startpunt. 

Wielewalen spotten bij Lauwersoog 

Vogelaars opgelet: je gaat een keur aan vogelsoorten tegenkomen in het Nationaal Park Lauwersmeer, een prachtig ongerept natuurgebied dat na afsluiting van de Lauwerszee ontstaan is. Een van de mooiste wandelroutes aan de Groningse kust is de Wielewalen-route. Wat kun je zoal aan gevederde vrienden verwachten? Spot de zeearend, hoor – met een beetje geluk – de exotische klanken die de schuwe wielewaal uitstoot en zie de rietgors vliegen. Zorg dat je je verrekijker bij de hand hebt, want de vogels komen niet automatisch heel dichtbij. De vogelkijkhutten staan hier niet voor niets. Met ook nog de vogelgids in je tas, maak je van deze 11 kilometer lange wandelroute een unieke en tevens leerzame belevenis! Startpunt is Strandweg 11 in Lauwersoog.