Vijf voordelen van wandelen: een overzicht

62

(Ingezonden bericht – 24webvertising bv.)
Geregeld lees je in de media dat we te veel zitten in Nederland. Dit komt onder meer doordat mensen zittend werken. Zo zit je al snel maar liefst 8 uur achter elkaar op een stoel achter de computer of laptop. Dat is zonde, want het is een kleine moeite om te bewegen. Elke dag een half uur wandelen maakt bijvoorbeeld al een groot verschil voor je gezondheid. Zo heb je die zorgverzekering die je afsloot op een site waar je ziektekostenverzekeringen vergelijkt mogelijk niet zo snel nodig. Wandelen heeft namelijk veel verschillende gezondheidsvoordelen. Hieronder zetten we vijf voordelen van wandelen op een rijtje.

Image by stokpic from Pixabay

Wandelen verbetert diverse markers

Een zorgverzekering vergelijken en afsluiten is in Nederland verplicht. Als je ziek wordt kan je hier gebruik van maken. Maar dat wil je uiteraard liever niet. Door te gaan wandelen houd je ziektes op afstand. Dit komt doordat wandelen diverse markers (voorspellers van ziektes) verbetert. Dat blijkt uit een zogeheten meta-analyse. Hieruit kwam naar voren dat geregeld wandelen de gezondheid in het algemeen verbetert. Het kan dus voor minder bezoekjes aan de huisarts zorgen.

Wandelen zorgt voor minder kans op Alzheimer en dementie

Onderzoekers zijn het over eens dat het geregeld inzetten van de benenwagen ervoor zorgt dat je bovenkamer in topconditie blijft. Het onderzoek toont aan dat dit ook het geval zal zijn op hoge leeftijd. Dat is dus zeker nu van belang, want Alzheimer en dementie komen steeds vaker voor in Nederland. Dit komt onder andere doordat zo goed als alle fysieke arbeid gemechaniseerd is in ons land. Het brein heeft hier onder te lijden. Door vaak te gaan wandelen kan je het brein trainen. 

Wandelen brengt zuurstof naar de weefsels

Wist je dat je lichaam in rust tussen de drie en vijf liter bloed per minuut rond pompt? Wist je ook dat dit tot wel vijftig liter bloed kan zijn als je je aan het inspannen bent? Dit houdt dus eigenlijk in dat het in rust moeilijk is om alle weefsels optimaal te voorzien van zuurstof. Dit is niet alleen hierbij het geval, maar ook zullen de nutriënten in het gedrang komen als je erg veel zit op een dag. Door een wandeling te maken neemt de maximale zuurstofopname van je lichaam flink toe.

Wandelen maakt de botten sterk

Vrouwen die met enige regelmaat een stukje wandelen blijken minder verlies van botweefsel te hebben dan hun seksegenoten die juist veel zitten. Met name na de menopauze kan osteoporose langzaam je botten aantasten. Hierdoor is het dus voor vrouwen aan te raden om niet alleen te wandelen, maar ook zo nu en dan ‘fyto-oestrogenen’ te nuttigen. Goede bronnen hiervan zijn onder meer peulvruchten, lijnzaad en kiemen als alfalfa. Overdrijf dit niet, 2 tot 3 keer per week is al genoeg. 

Wandelen helpt diabetes te voorkomen

Door elke dag na het eten vijftien minuten te wandelen hebben ouderen maar liefst 24 uur lang een betere glucosehuishouding. Dit toont een onderzoek van Loretta Di Pietro, Andrei Gribok, Michelle S. Stevens, Larry F. Hamm en William Rumpler aan. Hun onderzoek is zeer welkom en ook zeker goed nieuws, want diabetes type 2 is onder de ouderen een aandoening die veel te veel voor komt. Zeker ook in ons land. Door elke dag een klein ommetje te maken kan je dit probleem voorkomen of zelfs oplossen.