Hoe bijzonder is dat: wandelen op nieuw land, daar waar eerst alleen water was. Dat kan sinds kort op de Marker Wadden. Vijf nieuwe eilanden in het Markermeer, die de natuur een impuls moeten geven. Tijdens een tocht over het haveneiland maak je kennis met zeldzame flora als moerasandijvie, goudknopje en de blaartrekkende boterbloem. En met vogels, heel veel vogels. Ga je mee wandelen op de Marker Wadden?

Vogelaars spotten vogels tussen de moerasandijvie op de Marker Wadden
Vogels spotten tussen de moerasandijvie

Eerst is er een hele tijd niets en dan doemt een wit heuveltje op uit het water van het Markermeer. We hangen over de reling van de veerboot en de schipper meldt dat we zo gaan aanleggen bij de Marker Wadden. Het witte heuveltje krijgt nu snel contouren, maar veel is het niet. “Dat klopt”, vertelt gids van Natuurmonumenten Melis even later. “Dit eerste eiland van de Marker Wadden is net open voor bezoek en nu nog echt werk in uitvoering.”

Impuls voor de natuur

Dit ging eraan vooraf: de natuur in het Markermeer raakte ernstig verstoord toen de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad het meer afsloot van het IJsselmeer. Er leefde geen vis meer, er kwamen geen vogels en op de bodem lag een dikke laag slib. Door met dit nieuwe land ruimte te creëren voor waterplanten, schelpdieren, trekvogels en vissen krijgt de natuur een nieuwe impuls.

- Advertentie -

Zeeuwse vissersvrouwen

De Willem Barentsz
De Willem Barentsz brengt je naar de Marker Wadden

En die inspanningen leveren al veel op. Tijdens onze rondwandeling spotten we steltlopers, krooneenden en een slobeend. Melis wijst ons op moerasandijvie (“een echte pionier en erg lekker!”) aan de rand van de waterplassen. We zien het zeldzame goudknopje, vernoemd naar de oorknopjes van Zeeuwse vissersvrouwen, en de blaartrekkende boterbloem (“daar krijg je dus echt blaren van”). Al wandelend ontdekken we ook de eerste bebouwing: fraaie houten vogelhutten en uitkijktoren de Steltloper, die uitzicht biedt op nog meer nieuwe eilanden.

Drijfzand

Tijdens de wandelroute kan je zo’n 12 kilometer afleggen en dan bewandel je ook elke meter wandelpad dat op het bezoekerseiland is aangelegd. Inkorten kan overal. Wij starten bij het Eilandpaviljoen, dat is gebouwd op de smalle landtong tussen het Markermeer en de havenkom. We lopen over het strand in noordelijke richting naar vogelkijkhut de Lepelaar. Het duinzand is opgespoten vanuit de bodem van het Markermeer. Geen ‘nieuw land’ in dit geval. Het lag er al 12.000 jaar. Bordjes waarschuwen nadat we het strand hebben verlaten om altijd op het pad te blijven. In de slibvelden ertussen zit drijfzand. Gevaarlijk dus.

Slib happen

In de vogelhut kijken we uit over het noordelijk deel van het eiland, met kreken en plasjes. In het diepere water zoeken eenden naar voedsel. Als we langs het open water naar de noordelijke punt gaan, spotten we visdieven. Die hebben dit nieuwe land al snel ontdekt: in 2019 broedden er ruim 1700, ruim 10% van de gehele populatie in Nederland. We steken door naar de overkant, waar het dankzij de andere eilanden een stuk beschutter is. Tientallen steltlopers zoeken in het slib naar voedsel. Bijna terug in de havenkom mogen we bij drie vlonders onze schoenen even uittrekken en op blote voeten ervaren hoe het voelt om door een slibveldje te waden. Leuk!

In ontwikkeling

De Marker Wadden zijn pas sinds kort open voor bezoekers en het gebied is nog volop in ontwikkeling. Op de website vind je meer informatie over de veerboot (vanuit Lelystad), het Eilandpaviljoen, natuurexcursies en de wandelmogelijkheden op het bezoekerseiland. Kijk op de website van Landal naar de mogelijkheden om op de Marker Wadden te logeren.

En wist je dat er nog veel meer te beleven is in de jongste provincie van Nederland? Lees er meer over in onze reisreportage over Flevoland.

De haven van de Marker Wadden
De haven van de Marker Wadden