Een bruisende, groene en historische stad. Dat is Luxemburg-stad, de hoofdstad van het gelijknamige groothertogdom. Ze staat dan ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco. Maak kennis met het groen en de roemruchte historie langs het Wenzel-parcours.

Grund

Deze wandeling vanuit de elegante bovenstad naar het dorpse en charmante Grund voert je langs wijngaarden, vestingwerken, de rivier Alzette en biedt steeds opnieuw adembenemende uitzichten op zowel de boven- als benedenstad.

Naar het hart van Grund

Het Wenzel-parcours start bij het uitkijkpunt naast de ingang van de Casemates du Bock (Montée de Clausen). Dit uitgestrekte stelsel van verdedigingswerken is nu ingericht als museum. De wandelroute is genoemd naar een van de bouwers van deze werken: Wenceslas II, graaf van Luxemburg van 1383 tot 1419. Tijdens zijn heerschappij werd de zogenaamde derde ring gebouwd, de Wenzel-muur, die de stad nog beter moest verdedigen tegen de vele regionale graven en hertogen. Een deel van deze werken passeer je terwijl je afdaalt in de kloof, aan de overkant weer omhoog klimt en uiteindelijk nogmaals met een grote slinger afdaalt naar het hart van Grund.

- Advertentie -

Weg van de drukte

Al direct na de start heb je een fantastisch uitzicht op de kloof die de Alzette in de loop der tijd uitsleet in de rotsen, de gebouwen van Grund en de monumentale bouwwerken langs de rand van de bovenstad. Op dit punt is het nog druk met groepen toeristen die hier tijdens een stadstoer of een busrit even van het uitzicht genieten en selfies maken. Maar als je de zacht dalende weg vervolgt, wordt het al snel heerlijk rustig.

Wijngaard langs de Corniche

Balkon van Europa

Langzaam daal je af naar de rivier, langs huizen uit de 17de, 18de en 19de eeuw. Je loopt deels over de Corniche, een wandelpromenade die wel ‘het mooiste balkon van Europa’ wordt genoemd. Je passeert moestuinen, zelfs een kleine wijngaard en arriveert bij de eerste brug over de rivier, genaamd ‘Stierchen’. Aan de overkant klim je per trap terug omhoog, naar het zogenaamde Rham-plateau. Rechts van de brug zie je het complex Neimënster, ooit een abdij, later een gevangenis, en nu een cultureel centrum waar geregeld evenementen plaatsvinden.

Ravelijnen van Vauban

Na de Trier-poort ben je terug op hoogte en sla je linksaf naar de Jacobstoren, oftewel de oude Trier-poort. Binnen kan je een film starten (zelfs in het Nederlands) over de bouw en betekenis van de stadsmuren in de middeleeuwen. Via een heen-en-weertje door de poort en rechtsaf neem je een kijkje bij het ravelijn van de beroemde Franse vestingbouwer Vauban. Een ravelijn is het buitenwerk van een vesting, een vooruitgeschoven verdedigingswerk. Vauban bouwde deze in opdracht van Lodewijk XIV, tijdens de eerste Franse overheersing van Luxemburg in de 17de eeuw.

Vauban Rondwandeling

Tijdens de Vauban-wandeling door Luxemburg-stad passeer je alle bouwwerken van de beroemde bouwmeester van de Franse koning Lodewijk XIV. Van de verdedigingslinie van de stad en de vele torens tot bruggen en forten. Een leuke manier om de stad nog eens door een andere bril te zien.

Naar de Alzette

Terug binnen de muren daal je heel langzaam af naar de Alzette, langs nog meer verdedigingswerken en de randen van Grund. Je steekt het water over via de imposante historische brug ‘Maierchen’, wandelt het sfeervolle Grund binnen door een straatje en later langs het water. De route eindigt bij de volgende brug (waar je linksaf de lift terug naar de bovenstad vindt).

Het Wenzel parcours praktisch

Route-informatie

Start: uitkijkpunt naast de ingang van de Casemates du Bock (Montée de Clausen)
Einde: brug over de Alzette, hartje Grund (tegenover het terras van Updown Bar – e grond méi (Montée du Grund 28)
Lengte: 5,5 km
Duur: 2-3 uur (inclusief stops)
Lift: langs de Updown Bar wandel je naar de ingang van de lift die je (gratis) terug brengt in de bovenstad. Je stapt uit bij het plein voor het Hof van Justitie en de kathedraal.
Markering: paarse pijlen op doorzichtige borden (ze vallen niet altijd even duidelijk op, dus let wel op bij splitsingen van het pad of de weg). De routebeschrijving, met achtergrondinformatie, kan je ophalen bij het Bureau voor Toerisme aan de Place Guillaume II. Of download de route.

De beste reisgidsen

Reishandboek Luxemburg

In onze eigen reisgids nemen we je mee naar de mooiste plekjes van Luxemburg-stad en de rest van het Groothertogdom Luxemburg: Luxemburgse Ardennen, Guttland, Mullerthal, de Moezel en het Land van de Rode Aarde. Uitgebreide informatie over musea, historische gebouwen, natuurgebieden en, uiteraard, heel veel wandelen. Daarnaast aandacht voor bijzondere logeeradressen, restaurants, de historie, de Luxemburgse taal en de inwoners.

Tekst: Tineke Zwijgers | Foto’s: Dorien Koppenberg | Elmar, 2020 (1e druk).

De leukste hotels

Logeren in Luxemburg-stad

Hotel Vauban ligt heel centraal aan Place Guillaume II en vraagt daar toch geen absurde prijzen voor. De kamers zijn soms klein, modern ingericht, hebben een eigen badkamer en (geregeld) een mooi uitzicht op de stad.

Grand Hôtel Cravat ligt midden in het centrum, net achter Place Guillaume II, in een wijkje dat kleinschalig aandoet. Het hotel doet zijn ‘Grand’ eer aan met een rijk gedecoreerd interieur, fraaie ronde hoek in de gevel, hoge kamers met grote ramen en (soms) een half rond lopend balkon. Dat het daarbij ook ‘vergane glorie’ uitstraalt draagt bij aan de charme. Want de kamers zijn schoon, het personeel is vriendelijk en het is een fijne plek om te logeren.

In Studio Lux city voel je je een inwoner van de stad. Je haalt de sleutel uit een kluisje, stapt in een piepkleine lift en staat op de 5e verdieping in een lichte, met blauwe accenten ingerichte studio. Gezellige plek in het 19de-eeuwse stadsdeel net ten zuidwesten van de oude stad. Kleine kamer en keuken, maar zeer ruime badkamer.

B&B La Pipistrelle is klein, slechts vier kamers, en gevestigd op een rustige plek in Grund. Stijlvolle inrichting, veel comfort en een vriendelijke ontvangst. Via Booking.com geregeld aanbiedingen.