Tot zo’n 200 jaar terug stookten veel Schotten zelf hun whisky en werd het ‘levenswater’ massaal gesmokkeld. Tot het Britse parlement in 1823 een vergunning verplicht stelde. De eerste officiële stoker was George Smith van The Glenlivet Distillery. In zijn voetspoor kun je drie fraaie ‘smokkelaarsroutes’ wandelen.

Bos in Speyside, Schotland
Bos in Speyside, vlakbij The Glenlivet Distillery

Smokkelaarsroutes

Bewegwijzering van de smokkelaarsroute in Speyside
The Smugglers Trail

Van de drie smokkelaarsroutes (6, 10,5 en 11 km lang) kun je de George Smith Smugglers Trail van 6 km het best combineren met een bezoek aan The Glenlivet Distillery. De route is goed gemarkeerd (zie foto) en een kaart met informatie over het traject vind je in het bezoekerscentrum van The Glenlivet en VVV’s in de omgeving.

Een korte impressie van de wandeling: vanaf de parkeerplaats van The Glenlivet Distillery loop je terug richting toegangsweg. Na de laatste gebouwen zie je links het hek dat toegang biedt tot het George Smith pad. Je wandelt tussen de velden, door een bos en over rustige weggetjes tot de Livet. Deze rivier volg je ruim 1 km, eerst aan de zuidzijde, na de brug aan de noordzijde. Vlak nadat je de rivier opnieuw bent overgestoken en linksaf terug wandelt, zie je bordjes naar de ruïnes van Drumin Castle. Een leuke plek om even rond te kijken.

- Advertentie -

Het kasteel dateert uit de 14e eeuw en staat op een heuvel vanwaar je de rivieren Livet en Avon ziet samenvloeien. Van het kasteel resten slechts 2 muren (van 2 meter dikte!). De ruïnes en een deel van de omringende tuin zijn gratis toegankelijk. Na dit bezoek vervolg je de wandeling nog een stukje langs de rivier, waarna je over bospaden en door het veld terugkeert naar de distilleerderij.

Speyside

Speyside (tussen Inverness en Aberdeen) is het hart van de Schotse single malt whisky. Langs de rivier Spey en zijn bijrivieren vind je zo’n 50 distilleerderijen. Je herkent ze aan de op pagodes lijkende daken van de droogketels. De smaak van whisky wordt bepaald door de zachtheid van het water, zuiverheid van de lucht, de turf waarboven de moutkorrels worden gedroogd en de rijping in de vaten (houtsoort en aantal jaren).
Single malt whisky is altijd afkomstig van één distilleerderij. Ze is hier door de turfsmaak vaak wat ‘ruiger’ dan de whisky’s uit West-Schotland. Die kenmerken zich door een zilte, jodiumrijke smaak. Wil je in Speyside meerdere whisky’s proeven? Rijd dan de Malt Whisky Trail, een 115 km lange autoroute langs 8 distilleerderijen. Ook qua landschap de moeite waard!

Whisky proeven

Veel distilleerderijen organiseren rondleidingen met kleine proeverij. Soms betaal je een paar pond, soms zijn ze gratis. The Glenlivet is de oudste distilleerderij in Schotland en werd in 1824 opgericht door George Smith. Kort daarvoor was de Distilleries Act van kracht geworden. Daarmee wilde het Britse parlement een eind maken aan het illegaal stoken en smokkelen van whisky. Georges legale activiteiten werden hem niet altijd in dank afgenomen. Hij overleefde aanslagen op zijn leven en moest gewapend naar buiten.

Tijdens de rondleiding bekijk je het productie- en rijpingsproces van de whisky en krijg je het verschil uitgelegd tussen (single) malt, grain, blended, cask en vintage. Na afloop staat er een dram (eenheid) whisky klaar om te proeven.

Speyside praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: The Glenlivet Distillery, Ballindalloch, Banffshire AB37 9DB
Lengte: 6 km
Duur: 1,5-2 uur
Horeca: geen (wel picknickplekjes)

De beste reisgidsen

Capitool Schotland

Uitgebreide gids volgens het bekende Capitool-recept: opengewerkte tekeningen en plattegronden, veel achtergrondinformatie, prachtige foto’s, maar soms wel erg korte teksten. Het boek is groot en weegt veel en is dus vooral handig als je met de auto reist. Geschikt voor (meerdere reizen door) heel Schotland.
Unieboek | Het Spectrum, 2015

Rother Schotland

Dé reisgids voor wie veel wil wandelen. Met in de inleiding toeristische informatie over het land (geen logeertips). De gids bevat 50 wandelroutes, verdeeld over het vasteland van Schotland, de westelijke eilanden en de Orkney’s. Ze variëren van enkele uren tot een hele dag en zijn opgedeeld in 3 niveau’s: makkelijk, tamelijk moeilijk en moeilijk. Deze editie bevat relatief wat minder makkelijke (14) en zware routes (7), maar vooral de gemiddelde, dus ‘tamelijk moeilijke’ variant. Geschikt voor geoefende wandelaars en goed te doen zonder klimervaring. Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en achtergrondinformatie. Aanrader!
Elmar, 2016

De leukste B&B’s en hotels

Logeren in Speyside

In de omgeving van Glenlivet Distillery en de rivier Spey tref je een goed aanbod aan kleine hotels en B&B’s. Landelijk gelegen, comfortabele kamers, vriendelijke ontvangst en een uitstekend ‘homecooked’ ontbijt. Fijne uitvalsbases voor wandelingen, het rijden van de whiskytrail en bezoekjes aan distilleerderijen. Onze insiders tips: Thistle Dhu Bed & Breakfast (vlakbij Glenlivet) en House Alba (in Grantown on Spey).

Wandelvakantie in Schotland

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen organiseert een 8-daagse individuele treinwandelvakantie langs hotels en guesthouses in de Schotse Hooglanden, inclusief 2 nachten op Skye. Per trein door Schotland, een van de mooiste spoortrajecten van Europa. Afgewisseld met heerlijke wandelingen door de ongerepte moors. Bloemrijke, stille stationnetjes. Gastvrije, comfortabele en mooi gelegen onderkomens. Inclusief B&B, treintickets, kaart en wandelroutes.

Lees ook: Wandelen op Skye, van ‘koraalstrand’ en zeehonden ›