Tot zo’n 200 jaar terug stookten veel Schotten zelf hun whisky en werd het ‘levenswater’ massaal gesmokkeld. Tot het Britse parlement in 1823 een vergunning verplicht stelde. De eerste officiële whiskystoker was George Smith van The Glenlivet Distillery. In zijn voetspoor kun je 3 fraaie ‘smokkelaarsroutes’ wandelen.

Bos in Speyside, Schotland
Bos in Speyside, vlakbij The Glenlivet Distillery

Smokkelaarsroutes

Bewegwijzering van de smokkelaarsroute in Speyside
The Smugglers Trail

Van de 3 smokkelaarsroutes (6, 10,5 en 11 km lang) kun je de George Smith Smugglers Trail van 6 km het best combineren met een bezoek aan The Glenlivet Distillery. De route is goed bewegwijzerd (zie foto) en een kaart met informatie over het traject vind je in het bezoekerscentrum van The Glenlivet en VVV’s in de omgeving.

Een korte impressie van de wandeling: vanaf de parkeerplaats van The Glenlivet Distillery loop je terug richting toegangsweg. Na de laatste gebouwen zie je links het hek dat toegang biedt tot het George Smith pad. Je wandelt tussen de velden, door een bos en over rustige landwegen tot de rivier Livet. Deze volg je ruim 1 km, eerst aan de zuidzijde, na de brug aan de noordzijde. Vlak nadat je de rivier opnieuw bent overgestoken en linksaf terug langs wandelt, zie je bordjes naar de ruïnes van Drumin Castle. Een leuke plek om even bij stil te staan.

Het kasteel dateert uit de 14e eeuw en is gebouwd op een strategische plek. Het staat op een heuvel vanwaar je uitkijkt op het samenvloeien van de rivieren Livet en Avon. Van het kasteel resten nog slechts 2 muren (van 2 meter dikte!). De ruïnes en een deel van de omringende tuin zijn gratis toegankelijk. Na dit bezoek vervolg je de wandeling nog een stukje langs de rivier, waarna je over bospaden en door het veld terugkeert naar de distilleerderij.

Speyside

Speyside (tussen Inverness en Aberdeen) is het hart van de Schotse single malt whisky. Langs de rivier Spey en zijn bijrivieren vind je zo’n 50 distilleerderijen. Je herkent ze aan de op pagodes lijkende daken van de droogketels. De smaak van whisky wordt bepaald door de zachtheid van het water, zuiverheid van de lucht, de turf waarboven de moutkorrels worden gedroogd en de rijping in de vaten (houtsoort en aantal jaren).
Single malt whisky is altijd afkomstig van één distilleerderij. Ze is door de nadrukkelijker aanwezige turfsmaak vaak wat ‘ruiger’ dan de whisky’s uit West-Schotland. Die kenmerken zich door een zilte, jodiumrijke smaak. Wil je in Speyside meerdere whisky’s proeven? Rijd dan de Malt Whisky Trail, een 115 km lange bewegwijzerde autoroute langs 8 distilleerderijen. Ook qua landschap de moeite waard!

Whisky proeven

Veel distilleerderijen organiseren rondleidingen met kleine proeverij. Soms betaal je een paar pond, soms zijn ze gratis. The Glenlivet is de oudste distilleerderij in Schotland. Ze werd in 1824 opgericht door George Smith. Kort daarvoor was de Distilleries Act van kracht geworden. Daarmee wilde het Britse parlement een eind maken aan het illegaal stoken en smokkelen van whisky. Georges legale activiteiten werden hem niet in dank afgenomen door zijn omgeving. Hij overleefde aanslagen op zijn leven en moest altijd gewapend naar buiten.

Tijdens de rondleiding bekijk je het productie- en rijpingsproces van de whisky en krijg je het verschil uitgelegd tussen (single) malt, grain, blended, cask en vintage. Na afloop staat er een dram (eenheid) whisky klaar om te proeven. The Glenlivet ›

Speyside praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: The Glenlivet Distillery, Ballindalloch, Banffshire AB37 9DB
Lengte: 6 km
Duur: 1,5-2 uur
Horeca: geen (wel picknickplekjes)

De beste reisgidsen

Trotter Schotland

Aan een Trotter heb je altijd wat. Prettig geschreven, veel praktische informatie, duidelijke kaartjes en up-to-date. Enig minpunt: weinig foto’s.
Uitgever: Lannoo, 2013 | ISBN: 9789020970272

De leukste B&B’s en hotels in Speyside
In de omgeving van Glenlivet Distillery en de rivier Spey tref je een goed aanbod aan kleine hotels en B&B’s. Landelijk gelegen, comfortabele kamers, vriendelijke ontvangst en een uitstekend ‘homecooked’ ontbijt. Fijne uitvalsbases voor wandelingen, het rijden van de whiskytrail en bezoekjes aan distilleerderijen. Onze insiders tips: Thistle Dhu Bed & Breakfast (vlakbij Glenlivet) en House Alba (in Grantown on Spey).
Wandelvakantie in Schotland met SNP Natuurreizen
SNP NatuurreizenSNP Natuurreizen organiseert een 8-daagse individuele treinwandelvakantie langs hotels en guesthouses in de Schotse Hooglanden, inclusief Spey Valley en Skye.

Lees ook: Wandelen op Skye, van ‘koraalstrand’ en zeehonden ›