Het Zoutpad: Over oude wegen naar een nieuw begin

572

Het Southwest Coast Path: er zijn vele redenen om de ruim 1000 kilometer langs de kust van Devon, Cornwall en Dorset te gaan wandelen. Die van Raynor Winn en haar man Moth is wel heel bijzonder. Zij zijn dakloos geraakt, hebben geen geld en Moth is ernstig ziek.

Van hun laatste spaargeld kopen ze kampeerspullen en dan gaan ze in Minehead van start. Het valt al meteen tegen: langs de kust lopen betekent niet vlak lopen. Erger nog, de eerste etappes zijn qua klimmen en dalen misschien wel de zwaarste van de hele tocht. ‘Ray’ doet er nuchter verslag van, maar sleept je als lezer ook meteen mee in haar verhaal. Ze genieten van de natuur, de uitzichten en de mooie dorpjes onderweg. Kortom: onderweg zijn.

Cover Het Zoutpad

Het leven op het pad is echter ook flink afzien en daarin steken Ray en Moth erg af bij de meeste andere wandelaars op het pad. Ze leven van 48 pond per week (soms zelfs minder), dragen zelf hun zware bagage en hebben geen geld voor een camping en een douche. Zelfs schuilen voor de regen in een pub zit er niet in. En dan zijn er de vaak stuitende reacties van passanten, die hen als daklozen niet vertrouwen.

Maar uiteraard, er kwam tenslotte een boek van, gaat het na een tijdje beter. Moth blijkt op te knappen van het vele bewegen, er komen aardige mensen op hun pad en ze ontdekken dat je met een gratis pot heet water (en eigen theezakje) toch in een pub kan zitten. Onderweg zijn wordt voor Ray en Moth een manier van leven en uiteindelijk maakt Ray er zelfs haar werk van (en gaat Moth studeren aan de universiteit).

Ik las Het Zoutpad met veel plezier. Het is goed geschreven, het bracht mijn eigen herinneringen aan wandelen op het Southwest Coast Path weer tot leven en ik leefde intens met Ray en Moth mee.

Het enige wat hier en daar de vaart uit het verhaal haalde waren lange beschrijvingen van de natuur. Die leken overgenomen uit een ander boek. Maar verder kan ik dit boek van harte aanbevelen. Oftewel: lees dit boek. Het is zelfs zo inspirerend dat wij onze volgende wandelvakantie op het Southwest Coast Path inmiddels hebben gepland!

Tineke Zwijgers

Het Zoutpad: Over oude wegen naar een nieuw begin

Uitgeverij Balans, januari 2019