Fietsen langs het Pieterpad

108

‘Kan dat niet gewoon op de fiets?’ Dat bedacht toerfietser Ad Snelderwaard op een dag. Het Pieterpad op de fiets? Hoe verzin je het! Voor een wandelaar als ik klinkt dat als vloeken in de kerk. Het Pieterpad, de oermoeder van alle wandelroutes. Het pad waarmee vele wandelaars, onder wie ikzelf, het wandellicht zagen. Dat heerlijk trage tempo waarin je de mooiste natuur van Nederland aan je voorbij ziet trekken.

Maar ik ben dan ook een typische wandelaar. Ga ik een keer fietsen, dan vind ik dat al het moois dat Nederland te bieden heeft veel te snel voorbij schiet. En ik vind het zonde van mijn energie om steeds te moeten stoppen als ik net lekker op snelheid ben. Dat gaat toch allemaal net wat makkelijker als je te voet bent? Fietsers en wandelaars voeren zo soms lange gesprekken, waarin ze elkaar ervan proberen te overtuigen dat fietsen of wandelen veel leuker is dan, respectievelijk, wandelen of fietsen.

Ze komen er meestal niet uit en waarom zouden ze ook? Iedereen heeft recht op zijn eigen hobby en dus ook om Nederland per fiets te doorkruisen van Pieterburen tot de Sint-Pietersberg. Ad Snelderwaard ging op pad en zette een route van 515 kilometer uit, die je van noord naar zuid of andersom kan rijden. ‘Snelheidsduivels’ leggen het parcours in zeven dagen af, de echte Pieterpad-liefhebber kan de route eenvoudig in zo’n 16 etappes opdelen. ‘Fietsen langs het Pieterpad’ gaat zoveel mogelijk langs knooppunten, maar maakt ook geregeld een detour langs ‘verrassende, verscholen paadjes’. Gelukkig voor rust zoekende wandelaars was het niet mogelijk om precies over het Pieterpad te fietsen. De fietsroute voert door hetzelfde afwisselende landschap, maar niet over de vele onverharde paden van het originele pad.

Het boek bevat (uitscheurbare) kaarten, de auteur vertelt over zijn persoonlijke ervaringen onderweg en achterin vind je een uitgebreide lijst met overnachtingsadressen. Voor fietsers dus een complete gids voor hun eigen Pieterpad-ervaring!

Fietsen langs het Pieterpad

Elmar, 2020