Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen

130
Cover Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen

Donkere bossen, ruige weides, onstuimige beken en wiebelende hangbruggen. Dat belooft wat als je de achterflap leest van de nieuwe wandelgids ‘Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen‘. Auteur Michaël Cassaert breidt hiermee zijn verzameling wandelroutes uit, nadat hij er al 75 maakte voor het Groot Wandelboek Vlaanderen.

Deze gids bevat twintig routes die variëren van 5 tot 15 kilometer plus een tweedaagse tocht door de Kalmthoutse Heide. Het bijzondere aan deze routes is dat ze geschikt zijn voor het hele gezin. Ook doen ze een appèl op je gevoel voor avontuur. Je mijdt het gebaande pad en zoekt zelfs geregeld zelf je weg. Bijvoorbeeld langs het water of door het rulle zand. Je loopt over vlonderpaden, soms zelfs een hangbrug en kan (sporen van) wilde dieren spotten. Zoals das, ree, wolf (ja, echt!), everzwijn en bever. Avontuurlijk, dus ook erg leuk voor kinderen, maar niet gevaarlijk.

Het boek biedt routes in heel Vlaanderen, maar het accent ligt op het midden en oosten. Er zijn maar liefst acht routes in het oosten van Belgisch Limburg. Dan zeven routes ten oosten en zuidoosten van Antwerpen, drie in de regio tussen Oudenaarde en Dendermonde en twee in West-Vlaanderen.

‘Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen’ is luxueus uitgevoerd en de makers hebben niet bezuinigd op het aantal pagina’s (240). Er staan veel foto’s bij, die bijna elke tocht aanlokkelijk maken. Pictogrammen geven de mate van avontuur aan en wat precies avontuurlijk is Zoals ‘behendigheid nodig’, ‘door militair domein’ of ‘zeer smalle paden’.

Een fijn en inspirerend boek. Het enige nadeel aan de luxe uitvoering is het gewicht. Dat neem je niet altijd in je hand of de bagage mee. Een goed idee is om de route vooraf te kopiëren of te fotograferen. Je houdt er je exemplaar misschien wat minder netjes mee (gevouwen rug), maar daar vraagt zo’n doe-boek ook niet om.