Wandelen met kinderen

©Foto: Nathan Put-Fernandez / Some rights reserved

(Advertorial)
Niet alle wandelingen op deze website zijn geschikt voor iedereen. Het is bijvoorbeeld ook heel leuk om eens een wandeling te maken met je kind of kleinkind. Dit vraagt natuurlijk om een iets andere aanpak en voorbereiding. In dit artikel vind je een aantal algemene tips voor een leuke wandeling met kinderen.

Maak het spannend!

De allereerste tip voor een succesvolle wandeling met kinderen is: maak het spannend en actief! Alleen maar wandelen is fijn voor jezelf, maar het is voor kinderen juist interessant om wat beter te kijken naar wat er allemaal om hen heen gebeurt.

En natuurlijk geeft dit ook voor jou ook een interessante draai aan de wandeling. Het bos is bij uitstek een geschikte locatie om activiteiten te organiseren. Hier hoeft helemaal niet veel voorbereiding voor nodig te zijn. Alleen tussen de bladeren spelen is al heel leuk, maar je kunt ook eenvoudige spelletjes verzinnen. Kijk bijvoorbeeld wie het eerste tien dennenappels kan vinden, of wie het grootste blad kan vinden.

Als je graag wat meer voorbereidingen wilt treffen kun je ook een hele schatkaart maken. Kinderen kunnen dan bijvoorbeeld zoeken naar iets dat leeft, een blaadje met een gekartelde rand, een dor blaadje, een eikel, een dennenappel, een veer, een rood blaadje, een geel blaadje, een beetje mos, een steentje, etc. Voor zo’n speurtocht is het is ook erg leuk om met een handboekje te bepalen van welke bomen de gevonden blaadjes afkomstig zijn.

Ook zou je een bekerloep mee kunnen nemen, zodat de spinnetjes, torretjes, rupsjes of misschien zelfs kleine kikkertjes goed bekeken kunnen worden. Een ander idee is om een heleboel takjes, eikeltjes, kastanjes en dennenappels te verzamelen om er thuis samen iets leuks van te knutselen. Op internet kun je daarvoor een heleboel creatieve ideeën opdoen.

Naast dat er veel te zien is in het bos, is er natuurlijk ook heel veel te horen. Het ruisen van de bomen, de kwetterende vogels, misschien hoor je andere spelende kinderen of koeien in de verte. Gewoon even stilzitten en hier naar luisteren kan verrassend leuk zijn. Verder zijn er in Nederland natuurlijk ook heel veel uitgestippelde routes. Een spooktocht door Amsterdam is voor wat oudere kinderen ook heel spannend. Blader eens rustig door onze site en je zult zeker routes tegenkomen die je als gezin kunt afleggen.

Afstand en begaanbaarheid

Voordat je aan een wandeling met een kind begint moet je natuurlijk bepalen welke afstand je zoontje of dochtertje aankan. De kleine beentjes moeten heel wat meer stappen zetten dan de benen van een volwassene. Als je graag een wat langere route wilt afleggen kun je natuurlijk veel pauzes inlassen, maar je kunt ook een buggy of kinderwagen meenemen, kijk bijvoorbeeld eens op baby-walz.

Controleer dan wel altijd van tevoren of de route goed begaanbaar is met een kinderwagen of buggy. Verder is het meenemen van een kleine versnapering voor een lange wandeling een goed idee en vergeet je camera niet!