Nieuw: Streekpad Westfriese Omringdijk

254

Tijdens de Fiets en Wandelbeurs 2020 is het nieuwe Streekpad Westfriese Omringdijk gepresenteerd. Een prachtige nieuwe wandelroute met echt Hollands karakter.

Wandelen langs een icoon in het Noord-Hollands landschap

De Westfriese Omringdijk dateert van ongeveer 1250. Eeuwenlang werkten inwoners van het waterland aan de dijk die hen moest beschermen tegen het water. Tegen de stormen uit het noordwesten en de dreiging van wat toen de Zuiderzee was. De 150 km lange route volgt de iconische, eeuwenoude Westfriese Omringdijk in Noord-Holland. 

Foto: Ad Snelderwaard

Omringd door land en water

Padcoördinator en Wandelnetvrijwilliger Pim Kuipers benadrukt het unieke karakter van het nieuwe streekpad. “Het is een historisch èn actueel samenspel van land en water, stad en regio, natuur en cultuur. Je bent echt omringd door de pracht van land en water.”

De route voert van Hoorn langs de Schermer naar Alkmaar en vervolgens langs het Noordhollandsch kanaal. Wandelaars lopen langs een hoge smalle dijk naar Schagen. Onderweg zijn de restanten te zien van dijkdoorbraken in de vroege middeleeuwen. Via kasteel Radboud in Medemblik vervolgt de route naar Enkhuizen, met tastbare herinnering aan de VOC-tijd.

Kortom met deze route wordt een nieuwe parel aan het wandelnetwerk Noord-Holland en dat van LAW’s (Lange-Afstands-Wandelpaden) en streekpaden toegevoegd.

Samenwerking

Het streekpad is een initiatief van Recreatieschap Westfriesland, mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Noord-Holland. Recreatie Noord-Holland, Recreatieschap Westfriesland en vrijwilligers van Wandelnet verzorgen het beheer en onderhoud van het pad. 

Streekpad 9 – Streekpad Westfriese Omringdijk

Wandelen langs een icoon in het Noord-Hollands landschap.