Een goede voorbereiding is verplicht voor een wandelreis in Myanmar

111

Myanmar. Een Aziatisch land dat sinds een aantal jaren meedoet in het rijtje ‘bijzondere bestemmingen’. Vroeger heette het land Birma en het ligt grofweg tussen Bangladesh en Thailand in.

Rataei mountain in Hpaan, Myanmar / Photo by Moe Thet Oo on Unsplash

Sinds 2011 is Myanmar een heuse reisbestemming. Het is het jaar dat er een einde kwam aan de militaire dictatuur in het land. Pas vanaf dat moment kwam ook het toerisme naar dit bijzondere land op gang. Je hoeft er dus geen massatoerisme te verwachten en steden zijn niet de steden zoals je je die voorstelt. Het is er nog kleinschalig en er is nog ongerepte natuur.

Niet op iedere straathoek een pinautomaat

Houd je ervan steden te bezoeken dan is Bagan een aanrader. Er staan maar liefst vierduizend Boeddhistische tempels. Genoemd worden ook Mandalay en Yangon. Houd er rekening mee dat het land nog volop in ontwikkeling is en je er dus niet op iedere hoek van de straat een pinautomaat treft en bellen met je smartphone ook niet zomaar lukt.

- Advertentie -

Zorg dat je de juiste informatie krijgt en bereid je goed voor op een reis naar Myanmar. Je hebt in ieder geval een visum Myanmar nodig om het land te kunnen bezoeken. Het visum is voor 69,95 euro online aan te vragen en veelal heb je het in een week binnen. Het uit te printen visum is negentig dagen geldig. Je mag dan maximaal 28 dagen achtereen in het land verblijven. Je moet in ieder geval een overnachting hebben geboekt en een terug- of doorreisticket hebben. Met dit visum reis je op aangewezen vliegvelden. Wie op een andere manier het land binnen wil komen, heeft een ander soort visum nodig. Dit is aan te vragen bij de ambassade in Brussel.

Van stille stranden tot wilde diersoorten

Volgens kenners is de beste reistijd tussen oktober en februari, in verband met de temperatuur en de vochtigheid. Het is er dan gemiddeld zo rond de 25 graden. Het regenseizoen is van juli tot september en van maart tot en met mei moet je denken aan tussen de 30 en 45 graden.

Je treft in Myanmar onder andere stille stranden, regenwouden, berggebieden en bossen. Olifanten, tijgers, apen, luipaarden en neushoorns lopen hier nog in het wild. Er zijn giftige slangen en enorm veel vlindersoorten. Het is trouwens aan te raden je in ieder geval voorafgaand aan de reis in te laten enten tegen malaria. Het wordt afgeraden om het water uit de kraan te drinken. Er wordt overigens in het land vooral thee gedronken.