Wandelroutes in Nederland: van LAW tot ANWB

Overzicht van aanbieders van wandelroutes in Nederland

Nederland is dicht bezaaid met wandelroutes. Van een korte paaltjeswandeling in een natuurgebied tot meerdaagse tochten van plaats naar plaats. Er zijn vele route-aanbieders, de een wat avontuurlijker dan de ander. En met of zonder tips voor onderweg. Via dit overzicht vind je makkelijk je weg.

LAW

Het Pieterpad is de bekendste Lange-Afstand-wandelroute (LAW) van Nederland. Wandelnet biedt echter nog veel meer LAW’s aan, zoals het Zuiderzeepad, Pelgrimspad en Noaberpad. Daarnaast zijn er streekpaden en themapaden. Voorbeelden van streekpaden: Hanzestedenpad in Overijssel en Krijtlandpad in Limburg. Een bekend themapad is het Waterliniepad. Een aantal LAW’s sluit aan op internationale wandelroutes. Zo maakt het Kustpad deel uit van het Europees Kustpad E9 (Portugal tot Estland) en kun je vanaf het eindpunt van het Pelgrimspad in Visé verder wandelen naar Rome of Santiago de Compostela.

+ Goede markering onderweg
+ Fraaie routeboekjes met achtergrond- en praktische informatie
+ Goed bereikbaar per openbaar vervoer

– Routeboekje na enige tijd gedateerd; updates opzoeken via website Wandelnet
– Relatief veel verhard pad en bebouwde kom

Knooppunten

Wandelen van knooppunt naar knooppunt en zelf je route samenstellen. Dit routesysteem is al landelijk uitgewerkt voor fietsers, maar voor wandelaars is het vooral regionaal toegankelijk. Voor wandelen en fietsen per knooppunt heb je voldoende aan een kaart met de knooppunten. Het biedt dus optimale vrijheid. Vooral Noord-Brabant en Overijssel hebben een uitgebreid netwerk van knooppunten. Het bekendste netwerk is Waddenwandelen, goed voor ruim 1200 km wandelplezier.

+ Flexibel: optimale keuze
+ Lichtgewicht: alleen kaart met knooppunten nodig
+ Duidelijke markering onderweg

Niet landelijk en eenduidig beschikbaar

Natuurorganisaties

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, maar ook provinciale natuurbeheerders als Utrechts Landschap ontsluiten hun terreinen met wandelroutes. Die starten bij bezoekerscentra en parkeerterreinen aan de rand van het gebied. Het zijn vaak korte rondwandelingen, die worden gemarkeerd met een kleur op een paaltje. Geschikt voor een zondags ommetje, maar minder voor een dagtocht. Ook is er onderweg meestal geen horeca.

+ Lichtgewicht: geen boek of kaart nodig onderweg
+ Eenvoudig te organiseren
+ Korte routes

– Vaak in de buurt van autoweg
– Minder avontuurlijk
– Markering soms minder goed onderhouden

Wandelboeken

In wandelboeken tref je doorgaans wandelroutes die zijn opgebouwd rond een thema. Dan eindigt bijvoorbeeld elke tocht in een leuke kroeg Kroeglopers of kom je onderweg langs plekken waaraan een legende verbonden is Spannende Paden. Zulke boeken bieden veel extra’s, zoals inspirerende weetjes en mooie foto’s.

+ Bijzondere invalshoeken
+ Mooi boek voor thuis en onderweg

– Route-informatie na enige tijd verouderd
– Meer bagage

NS-wandelingen

NS-wandelingen zijn etappes uit LAW’s die starten en eindigen op een treinstation. De route kun je gratis downloaden. Het zijn vaak mooie routes en de lengte varieert. Ook zijn er enkele 2-daagse wandeltochten. Logeer je dan in het aanbevolen hotel, dan krijg je de volgende dag een gratis lunchpakket. Het aantal NS-wandelingen is beperkt, dus minder geschikt als je gericht zoekt op een regio.

+ Mooie gratis routes
+ Extra’s bij 2-daagse routes
+ Goed bereikbaar per openbaar vervoer

Beperkt aanbod
– Populair, dus vaak druk onderweg

ANWB-wandelingen

ANWB biedt een landelijk net van wandelroutes aan. Je kunt op de site zoeken op parameters als provincie, soort natuur en lengte. De wandelingen worden onderweg aangegeven met 6-hoekige routebordjes. De routebeschrijving kun je gratis downloaden.

+ Veel keuze
+ Makkelijk vindbaar
+ Duidelijke markering

– Vrij veel asfalt