Simpelweg gelukkig – Anne-Marie Kruipers

Het zoveelste verhaal van iemand die de voetreis naar Santiago maakte en bedacht dat daar wel een boek in zat? Zo zou je het reisverslag van Anne-Marie Kruiper kunnen zien. Beroemde pelgrims als Shirley MacLaine en Paulo Coelho gingen haar voor, gevolgd door hilarische verslagen van de Duitse komiek Hape Kerkeling en ‘onze’ Tosca Niterink en uiteindelijk een hele reeks boeken van onbekende reizigers, niet zelden uitgegeven in eigen beheer.

Simpelweg gelukkig mag dan zo’n ‘zoveelste boek’ zijn, ik las het met veel plezier en had het (veel te) snel uit. Het leest vlot en is in een persoonlijke stijl geschreven. We lezen hoe Anne-Marie Kruipers verlangen naar de camino is ontstaan en langzaam concreet wordt, hoe zij zich er fysiek op voorbereidt en uiteindelijk in de trein stapt naar St. Jean-Pied-de-Port. 

In het begin krijgt elke dagetappe een eigen hoofdstuk, later gaan er meer dagen in zo’n afgesloten stuk tekst. De auteur houdt de vaart er in en dat werkt goed. Veel mensen kruisen haar pad, vaak meerdere keren, en er worden vrienden gemaakt. Ook zijn er minder aardige mensen. Een Braziliaanse die haar woord niet houdt, een oudere man die zich omgeeft met jonge vrouwen en kwaad wordt als de auteur hem geen massage wil geven.

Cadeaus

Maar de camino zit vooral vol cadeaus: bijzondere ontmoetingen, onzekerheden en gevoelens van eenzaamheid worden overwonnen, pijn die wordt verbeten, de magistrale natuur en de prachtige dorpen en steden langs de route.

Boeiend verhaal

Simpelweg gelukkig biedt behalve een boeiend verhaal ook een handzame voorbereiding voor anderen die de reis willen maken. Niet alleen vanwege die praktische hoofdstukken, maar ook doordat de auteur voldoende vertelt over de plaatsen waar zij overnacht, hoe zij haar overnachtingen regelt. Een troost voor slechte slapers of pelgrims met behoefte aan privacy: je hoeft niet elke nacht op een slaapzaal tussen snurkers en onfris ruikende schoenen te slapen! Sterker nog: er zijn overal hotels en pensions te vinden en je kunt ze gewoon via Booking.com reserveren. Een hele opluchting!

Het enige minpunt aan het boek vind ik de vele spel- en taalfouten en soms ontsporende zinnen. Er was een externe redacteur bij betrokken, dus je zou een vrij foutloos boek verwachten. Maar toch staan er fouten in als slonkje (slokje), snapt iemand niet wat een ander bezield (bezielt) en krijgen beroemde mensen steevast een verkeerde naam: Andre Bocelli (Andrea), Omar Shariff (Sharif), Ernest Hemmingway (Hemingway) en Ernio Morricone (Ennio). En de al eerder genoemde Shirley MacLaine staat twee keer met een fout gespelde achternaam in het boek vermeld: als Maclaine en MaClaine.

Tineke Zwijgers

 

- Advertentie -
BoekenBoeken

Ontdek

- Advertisement -