Je hebt ze ongetwijfeld al gezien: de donkerbruin/bordeaux genummerde bordjes langs de weg. De wandelknooppunten. In Vlaanderen staan er meer dan 9000 van die bordjes, goed voor 12000 km wandelplezier langs rustige wegen. Het principe is simpel: je koopt een kaart bij een toeristische dienst waarop de nummertjes vermeld staan en je stippelt een route uit, rekening houdend met de regio die je wil zien en de afstand die je wil wandelen.

Screenshot van de app Wandelknooppunten: Vlaanderen op iPad

Maar papieren kaarten hebben een probleem. Een kaart kost al gauw 4 tot 6 euro en je hebt een aantal van die kaarten nodig als je een beeld wil van een volledige regio. Een extra probleem is dat de knooppunten en de trajecten ertussen soms wijzigen. Soms is een bepaald stuk weg niet meer toegankelijk of soms wijzigt een omgeving zo hard dat men ook het knooppunten netwerk vernieuwt. Je investering in papieren kaarten wordt dan waardeloos.

We gaan digitaal!

Dit probleem werd opgelost door de Wandelknooppunten: Vlaanderen app, beschikbaar voor iPhone en iPad. Een éénmalige aankoop laat je toe om de app op beide toestellen te gebruiken. In deze app worden de netwerken steeds up-to-date gehouden. Deze app kost €4,49 … eenmalig. 

Je kunt heel handig routes die je maakt op iPad op je iPhone zetten, en omgekeerd. Elke route heeft een uniek nummer en het volstaat om dat nummer te delen. Zo kun je je route plannen met het comfort van een groot iPad scherm, de route laden op iPhone en in je zak steken als je gaat wandelen. Je kunt met eender wie routes delen en zo een leuke collectie opbouwen.

Er zijn geen terugkerende abonnement kosten. Je hebt de mogelijkheid om extra kaartmateriaal aan te kopen, maar dat is geen verplichting: de app bevat 3 soorten topografische kaarten die je kunt downloaden voor elke route die je uitstippelt. Dit laat je toe om te wandelen zonder internet verbinding. Maar de app gaat verder.

Zoeken

De app laat je toe om te zoeken naar wandelingen van collega wandelaars. Je kan dit door middel van postcode/gemeente, afstand (bv. routes tussen 10 en 20 km) en je kan kiezen of je lusvormige routes wil of niet. Een lusvormige route is een route die begint en eindigt aan hetzelfde knooppunt, ideaal als bv. je auto daar geparkeerd staat.

Met 1 druk op de knop berekent de app trouwens lussen voor je: je kiest het knooppunt waar je wil beginnen en eindigen en in enkele seconden berekent de app lusvormige routes met verschillende afstanden. De berekende routes staan mooi opgedeeld per afstand: routes tussen 0 en 10km, routes tussen 10 en 20km, enz.

Gesproken navigatie

Je kunt de app gesproken instructies laten geven op je wandeling. Wanneer je een knooppunt nadert, laat de app je dit weten via stem en een notificatie. Je ziet dan welk knooppunt je nadert en wat het volgende te volgen knooppunt is. Als je een Apple Watch hebt, dan wordt deze notificatie ook naar je Watch gestuurd. Via een trilling aan de pols weet je dat je een knooppunt nadert.

Dit laat je toe om je iPhone gewoon op zak te houden. Het scherm van de app hoeft niet eens aan te staan, wat een enorme besparing is voor je batterij.

Points of interest

Honger of dorst? Tijdens het wandelen kun je heel eenvoudig eet-en drankgelegenheden tonen op de kaart. Je kunt ook treinstations en medische faciliteiten zoals ziekenhuizen en apothekers tonen. De app berekent ook de kortste route tussen je huidige locatie en de POI waar je naartoe wil. Voor het laden van poi’s is wél internet verbinding nodig.

Gpx export

Neem je toch liever je route mee op papier tijdens je wandeling? Geen probleem, want je kunt elke route die je maakt exporteren naar gpx en versturen via mail. Je kunt dan op je pc de route printen en meenemen.

Dekking

Opgelet: in tegenstelling tot het fietsnetwerk bedekt het wandelnetwerk niet gans Vlaanderen. Het is goed mogelijk dat er in jouw gemeente of regio (nog) geen wandelknooppunten zijn. Ook hier heb je het voordeel ten opzichte van papier: de app wordt steeds (gratis!) uitgebreid als er nieuwe netwerken verschijnen.

Ondersteuning

De app bevat een ingebouwde handleiding die alle aspecten uitlegt. Heb je toch nog een vraag of heb je een ontbrekend knooppunt gezien, of een foutief traject? Dan kun je de makers van de app contacteren vanuit de app met je opmerkingen.

App Wandelknooppunten: België

Voor iPhone en iPad. Eenmalig €4,49.