Een koraalstrand op een Schots eiland? Dat lijkt sterk en is het ook. De witte stranden langs Loch Dunvegan op Skye bestaan uit fijn zand van verkalkt zeewier en witte schelpen. In combinatie met een azuurblauw gekleurde zee is het effect toch best tropisch. Tot je de kolonie zeehonden ziet. Maak een mooie wandeling op Coral Beach en neem vooral je verrekijker mee.

Coral beach, Skye
Coral beach op Skye: een onverwacht ‘tropisch’ plaatje

Liefhebbers van rust en natuur kunnen hun hart ophalen op het dunbevolkte eiland Skye. Na de plaats Dunvegan eindigen op Skye zelfs de genummerde wegen en rijd je in noordelijke richting verder over een smalle en bochtige single track road. Vlak voor de weg in Claigan eindigt, kun je de auto parkeren (rijd op de T-splitsing even linksaf, dan zie je de ingang van het terrein).

Routebeschrijving

Een korte impressie van deze wandeling: volg vanaf de parkeerplaats de bordjes richting ‘Coral Beaches’. Je wandelt langs Loch Dunvegan, over het strand of op het grasland erachter. Loch Dunvegan is een (zoute) inham van Minch, de brede zeestraat tussen de Inner en Outer Hebrides. Met helder weer zie je de eilanden North Uist en Harris liggen. Het strand wordt naar het noorden toe steeds witter (en het water blauwer).

- Advertentie -

Niet ver uit de kust zie je het kleine eiland Lampay, dat met laagtij te voet bereikbaar is (zoek vooraf wel even uit hoe laat het hoogtij wordt, zodat je ook weer terug kunt). Op het eiland en vooral op de lage rotsen en strandjes eromheen liggen vaak zeehonden te zonnen. Je hebt wel een verrekijker nodig om ze goed te kunnen zien.

Vervolg de route tot het noordelijkste punt, Groban na Sgeire. Daar houdt het strand op en moet je, als je verder wilt wandelen, even je weg door het ruige groen zoeken. Je kunt dan doorwandelen tot het strand van Lovaig Bay. Keer via dezelfde weg terug naar de parkeerplaats.

Boeiend: Dunvegan Castle

Dunvegan Castle, net buiten Dunvegan aan het gelijknamige Loch, is de basis van de clan MacLeod. Het kasteel is tussen de 14e en de 19e eeuw gebouwd. Het is de moeite van een bezoek waard.

Dunvegan Castle, Skye
Dunvegan Castle: het thuis van de MacLeods

Dunvegan Castle is huiselijk ingericht en er zijn enkele curiosa te zien. Zoals een haarlok van de 18e-eeuwse Britse troonpretendent Bonnie Prince Charles, de fairy flag (een vaandel met magische krachten, dat de clan in het verleden tweemaal hielp bij het winnen van een clan-oorlog) en de enorme drinkbeker van clanhoofd Rory Mor.

Interessant voor liefhebbers van afgelegen eilanden is de expositie over Saint-Kilda, de meest westelijk gelegen archipel van Groot-Brittannië, ooit eigendom van de MacLeod-clan. Aanrader: maak vanaf de kasteelpier een boottocht naar de kolonie zeehonden. Je vaart in kleine bootjes en kunt de dieren van dichtbij bekijken. Meer informatie over kasteel en boottrips: www.dunvegancastle.com.

Over het eiland Skye

Skye maakt deel uit van de Inner Hebrides, de eilandengroep voor de westkust van Schotland, die vanaf het vasteland snel bereikbaar is. Het is het grootste eiland, via een brug verbonden met Kyle of Lochalsh.

Het eiland Skye
Skye is een geliefde bestemming voor rustzoekers

Skye heeft een lengte van circa 75 km, maar wordt zo diep doorsneden met baaien en lochs dat geen enkele plek op het eiland meer dan 8 km van zee ligt. Het eiland is een populaire bestemming voor wandelaars en bergbeklimmers. Je kunt er bijzondere bootexcursies maken, naar zeearenden vanuit hoofdplaats Portree en naar zeehonden vanuit onder meer Dunvegan Castle.

Trek ruim de tijd uit voor een verblijf op het eiland. Alleen al het vervoer per auto kost veel tijd. Er zijn veel single track roads, eenbaanswegen met uitwijkplaatsen voor als je tegenliggers ziet aankomen. En reken maar dat je vaak stilstaat op zo’n plek. Overigens zijn de automobilisten uiterst hoffelijk. Men wijkt beleefd voor elkaar uit.

Skye praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: parkeerplaats Claigan (ca 10 km noordelijk van Dunvegan)
Lengte: 4 – 6 km
Duur: 1,5 – 2 uur
Horeca: geen (wel picknickplekjes)
Meer informatie: meer lezen over Schotland (en Groot-Brittannië): Groot-Brittannië Liefhebbers ›

De beste reisgidsen

Capitool Schotland

Uitgebreide gids volgens het bekende Capitool-recept: opengewerkte tekeningen en plattegronden, veel achtergrondinformatie, prachtige foto’s, maar soms wel erg korte teksten. Het boek is groot en weegt veel en is dus vooral handig als je met de auto reist. Geschikt voor (meerdere reizen door) heel Schotland. Unieboek | Het Spectrum, 2015

Rother Schotland

Dé reisgids voor wie veel wil wandelen. Met in de inleiding toeristische informatie over het land (geen logeertips). De gids bevat 50 wandelroutes, verdeeld over het vasteland van Schotland, de westelijke eilanden en de Orkney’s. Ze variëren van enkele uren tot een hele dag en zijn opgedeeld in 3 niveau’s: makkelijk, tamelijk moeilijk en moeilijk. Deze editie bevat relatief wat minder makkelijke (14) en zware routes (7), maar vooral de gemiddelde, dus ‘tamelijk moeilijke’ variant. Geschikt voor geoefende wandelaars en goed te doen zonder klimervaring. Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en achtergrondinformatie. Aanrader!
Elmar, 2016

Walking the Skye Trail

Een week wandelen langs de 128 kilometer lange Skye Trail. Van Rubha Hunish tot Broadford. De gids beschrijft de dagetappes ( 11,5-28,5 km) in makkelijk te volgen aanwijzingen en geeft tips voor overnachtingen. De route vergt een uitstekende conditie, met veel klimmen en dalen. Veel praktische informatie en leuke informatieve kaders. Zoals over de ontmoeting tussen troonpretendent Bonnie Prince Charles en FLora MacDonald, die onder meer uitmondde in de bekende Schotse likeur Drambuie. E-book, 2017

Two Thousand Acres of Sky – serie 1

Heerlijke Engelse tv-serie over de lotgevallen van een Londens stel op een afgelegen eiland (waarschijnlijk Raasay bij Skye). Korte impressie: de bevolking op Ronansay vergrijst sterk. Als de school nog maar drie leerlingen telt, dreigt sluiting. De bewoners plaatsen een advertentie voor een jong gezin dat op het eiland een B&B wil runnen. Abby is een alleenstaande moeder met twee jonge kinderen die het ene baantje na het andere heeft.
Ze woont in een aftandse flat en wil haar kinderen een betere toekomst geven. Ze heeft echter geen echtgenoot. Haar beste vriend Kenny wil die rol wel op zich nemen. Ze vertrekken naar Ronansay en genieten met volle teugen van hun nieuwe leven. Maar het wordt steeds moeilijker om de schijn van het huwelijk op te houden, vooral als de knappe plaatselijke zalmvisser een oogje op Abby krijgt. DVD 306 minuten, Engels met Nederlandse ondertiteling. Uitgever: Memphis Belle, 2005.

De leukste B&B’s

Logeren op Skye

Argyll House B&B in Dunvegan is een uitstekende uitvalsbasis voor de wandelingen op Coral Beach en bij Neist Point. De kamers zijn schoon en comfortabel en bieden (deels) uitzicht op het water. En ‘s ochtends wacht een uitgebreid Engels ontbijt.

Heatherfield House B&B staat in Portree, Skye’s levendige hoofdplaats vanwaar je per boot op zoek kunt gaan naar zeearenden en walvissen en oversteken naar het kleine eiland Rasaay. De B&B is vrij nieuw, biedt vanuit de kamers zeezicht en wordt geroemd om het heerlijke ontbijt. Het is een prima uitvalsbasis voor tochtjes in het noorden en zuidwesten van Skye.

Wandelvakantie

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen organiseert een 8-daagse individuele treinwandelvakantie langs hotels en guesthouses in de Schotse Hooglanden, inclusief 2 nachten op Skye. Per trein door Schotland, een van de mooiste spoortrajecten van Europa. Afgewisseld met heerlijke wandelingen door de ongerepte moors. Bloemrijke, stille stationnetjes. Gastvrije, comfortabele en mooi gelegen onderkomens. Inclusief B&B, treintickets, kaart en wandelroutes.