Wandelen op Santo Antão: naar het einde van de wereld

943

(Gastblog – Freddy Gomes)
De Kaapverdische Eilanden Sal en Boa Vista zijn heel populair bij liefhebbers van zonovergoten stranden en luxe resorts. Het beeld dat zo ontstaat is wel wat eenzijdig. Kaapverdië heeft zoveel meer te bieden en je kunt er fantastisch wandelen. Zoals op Santo Antão.

Santo Antão, Kaap Verdië
Santo Antão is groen en bergachtig

Santo Antão

Het groene Santo Antão wordt wel beschouwd als het mooiste eiland van Kaapverdië. Dit op een na grootste eiland van Kaapverdië biedt spectaculaire landschappen, lange bergpaden en vele prachtige dorpjes. Zoals Fontainhas, in 2015 door de Spaanse editie van National Geographic uitgeroepen tot een van de dorpjes met het mooiste uitzicht ter wereld.

Ook het dunbevolkte Santo Antão wordt steeds populairder onder toeristen, en inmiddels bezochten duizenden wandelaars en natuurliefhebbers het eiland. De meeste mensen kiezen voor de ‘noordkant’ van het eiland. Santo Antão kent echter ook aan de westkant bijzondere plaatsen. Ik trok vanuit Mindelo via Porto Novo richting de afgezonderde dorpjes Tarrafal de Monte Trigo en Monte Trigo. Een fijne wandeling!

- Advertentie -

Tarrafal de Monte Trigo

De rit vanuit de havenstad Porto Novo naar Tarrafal duurt zo’n anderhalf uur. Het eerste deel gaat via het dorpje Lajedoh en hier is het landschap vrij droog, zoals ik dat ook op São Vicente gewend ben. Het landschap verandert op het moment dat we de bergen naderen. Hier is het prachtig groen, zoals het grootste deel van Santo Antão kan zijn. De rotsen hebben mooie vormen, ruwe pieken en het uitzicht is adembenemend. Hier en daar passeren we huisjes van boeren en herders.

Het laatste deel van de rit naar Tarrafal gaat over een onverharde weg, en ook hier is het landschap droog en vulkanisch. De afdaling naar het dorp is heel bijzonder, met een passend einde via het verlaten strand van Tarrafal. Na het afzetten van mijn spullen in het pension ga ik voor een heerlijke duik in de schilderachtige baai.

Vanaf het strand heb je uitzicht over een groot deel van het dorpje met een kleine duizend inwoners, de bergen daarachter en de baai met de kleurrijke vissersbootjes die in het water schommelen. Hoewel steeds meer toeristen de weg naar Tarrafal de Monte Trigo weten te vinden, is de visserij nog steeds de belangrijkste industrie voor de locals.

De wandeling naar Monte Trigo

Een van de belangrijkste redenen voor mensen om Tarrafal te bezoeken, is de prachtige wandeling naar het mysterieuze dorpje Monte Trigo. De enige weg die de twee dorpjes verbindt, is een oud bergpad langs de kust. Na een heerlijk ontbijt en wat last minute advies van de gastvrouw kan ik niet wachten om op pad te gaan.

Het voordeel van de wandeling is dat je niet hoeft te letten op de route naar Monte Trigo. Hoogstens moet je even vragen waar het pad begint als je het dorp verlaat. Het eerste deel van de spectaculaire wandeling is vrij rustig, op wat klimmen na. Hier kan je heerlijk genieten van het uitzicht over de prachtige kust.

Hoge kliffen

Vrij onverwachts volgt er een deel van ongeveer een uur met zeer smalle paadjes, zeer hoge kliffen en niet onderhouden stukken. Dit deel van de wandeling is niet aan te raden voor beginners, en zou ik zelfs omschrijven als ‘behoorlijk gevaarlijk’. Het laatste deel van de wandeling naar Monte Trigo is wel weer goed te doen, met een weg die deels is aangelegd met keien.

Na zo’n 4 uur lopen nader ik Monte Trigo. Het is een bijzonder gevoel omdat ik zo onder de indruk ben van de omstandigheden, ligging en de lastige bereikbaarheid van dit dorp. Ondanks dit alles gaat ook Monte Trigo gewoon met de tijd mee. Zo heb ik tijdens mijn gehele verblijf verbinding op mijn mobieltje en blijkt zelfs het hele dorp voorzien van elektriciteit door de zonnepanelen die bovenin het dorpje zijn geïnstalleerd.

Mijn accommodatie in Monte Trigo ligt aan het strand. Hier kan ik bijkomen van de wandeling, en zie ik hoe de vissers bezig zijn met het binnenhalen van de vangst. Al luisterend naar de golven zit ik even later aan een heerlijke maaltijd die is klaargemaakt door mijn gastheer en zijn vrouw. Rijst, friet, kip en verschillende soorten groenten zorgen ervoor dat ik met een goedgevulde maag mijn bed opzoek.

Terug met een bootje

Vanuit Monte Trigo besluit ik terug te keren naar Tarrafal de Monte Trigo. Een van de opties is een wandeling naar het deel van het eiland dat ‘Norte’ wordt genoemd. Deze wandeling duurt minimaal 7 uur, en dus kies ik ervoor om met een vissersbootje terug te keren. Dit blijkt een juiste keuze, want het is een prachtige ervaring.

Eerst moeten we met een aantal mensen het bootje vanaf het strand het water in duwen. Dit roeibootje brengt ons naar het vissersbootje met een kleine motor, dat zo’n 50 meter in zee op ons ligt te wachten. Onderweg gooit de visser zijn lijntje uit, in de hoop wat te vangen. Een simpele manier van vissen, maar het werkt: tot 3 keer toe heeft hij beet!

Dolfijnen

Onderweg geniet ik van de prachtige omgeving. Ook heb ik het geluk dolfijnen te zien, die graag spelen in de golven die door ons bootje ontstaan. Spannend wordt het op einde, wanneer we snel het bootje moeten verlaten. Door de vrij ruwe zee moeten we alert zijn. Het lukt mij om snel het bootje uit te springen, maar vervolgens word ik verrast door een golf. Gelukkig zijn er vissers in de buurt die ons helpen om veilig het bootje op de rotsen te krijgen.

In de avond geniet ik van de mooiste sterrenhemel die ik ooit zag. Ik denk terug aan mijn dagen in dit indrukwekkende gebied. Mijn liefde voor het eiland Santo Antão is door het bezoek aan dit deel van het eiland nog meer toegenomen.

Freddy Gomes is een 36-jarige Rotterdammer van Kaapverdiaanse afkomst. Hij beheert de Engelstalige blog MindeloCaboVerde.com. Freddy wil graag een ander Kaapverdië laten zien. Kaapverdië heeft zoveel meer te bieden dan de stranden van de eilanden Sal en Boa Vista.

Santo Antão praktisch

De beste reisgidsen

De Groene Reisgids Weekend – Kaapverdië

De fraaie stranden van de Kaapverdische eilanden Sal en Boa Vista en de imposante landschappen van eilanden als Santo Antão en Fogo bieden vele mogelijkheden voor een afwisselende vakantie. Alle negen bewoonde eilanden van de archipel zijn overzichtelijk, óók de twee grote steden van het land – hoofdstad Praia op het eiland Santiago en Mindelo op het eiland São Vicente.

Uitgever: Dominicus, 2018

De mooiste hotels

Logeren op Santo Antão

Het Questel BronQ biedt een buitenzwembad en een restaurant en ligt in Ponta do Sol. Er is ook gratis WiFi beschikbaar in dit resort.

De accommodatie heeft een terras. Er is ook een waterkoker. De eigen badkamer is uitgerust met een douche. Vanuit uw kamer kunt u genieten van uitzicht op zee en het zwembad. De kamers zijn ook voorzien van een bureau, een zithoek buiten en een kluisje.