Strandlopers

101

Drie weken, ruim 350 kilometer, van Knokke naar Borkum. En altijd over het strand. Herman Vuijsje en Jan Groenhart deden wat ze twintig jaar terug eens tegen elkaar zeiden en waar ze nu eindelijk de tijd voor hadden. De een dichtte in proza, de ander schilderde en tekende wat hij zag. En daar maakten ze het fraai uitgegeven boek Strandlopers van.

Cover Strandlopers

Strandlopers oogt als een typisch koffietafelboek: het is breder dan het hoog is en eigenlijk niet zo geschikt voor in de boekenkast. Het omslag maakt meteen nieuwsgierig. Het lijkt op het eerste gezicht een prachtige foto van het strand. Wit zand, lage begroeide duinen en een ‘Hollandse’ wolkenlucht die wordt weerspiegeld in het kalme zeewater achter de branding. Pas toen ik het boek voor het eerst open sloeg, zag ik dat de foto een schilderij is.

Jan Groenhart, de ene wandelaar, is kunstschilder. De ander, Herman Vuijsje, is schrijver. De twee mannen ontmoetten elkaar 20 jaar terug en bleken een liefde te delen voor het strand. Of zoals Vuijsje het verwoordt: “Mijn hele leven lang is het een aanvechting die ik nauwelijks kan weerstaan: als ik langs het strand loop, wil ik dóórgaan. (…) tot aan de jongste dag.” Twintig jaar later belde Jan Groenhart hem op, ze hadden elkaar in de tussentijd nooit gesproken. “Ik ben met pensioen. Zullen we gaan?” En daar gingen ze.

Ze begonnen in het Vlaamse Knokke en eindigden op het Duitse Waddeneiland Borkum. En ze maakten er een boek over. Het is geen standaard reisverslag, geen verhaal van ‘s ochtends opstarten en er ‘s avonds na het avondeten vroeg induiken om de volgende ochtend weer… Het is dus ook geen boek waar je in doorleest. Groenhart maakt bij elke dagtocht enkele schilderijen en pentekeningen. Vuijsje mijmert over wat hij ziet, wat hij ervan weet en welke herinneringen plekken bij hem oproepen. Hij vertelt over ontmoetingen onderweg. Tekst en illustraties zijn kleine juweeltjes, die je mondjesmaat tot je moet nemen. Maximaal eentje per dag. Een koffietafelboek dus. En na 21 dagen lezen heel snel zelf naar zee gaan. Misschien wel tot de jongste dag.

Strandlopers

Elmar 2020