(Advertorial)
Een kamer met zeezicht op de zonnige westpunt van Madeira. Een familiehotel waar je na een dag wandelen op adem komt in het verwarmde zwembad en ‘s avonds geniet van goede kost met een glas lokale wijn. En de volgende ochtend wandel je vanuit hotel Vila Mia zo weer een landelijk wandelpad op, of verken je het eiland met de huurauto. Kortom, Vila Mia is de perfecte uitvalsbasis op Madeira.

Hotel Vila Mia

Hotel Vila Mia ligt aan het Laurissilva woud in Fãja da Ovelha. Een landelijk gelegen dorpje aan de zonnige westkust van Madeira. Vanaf de heuvelrand op 400 meter boven zeeniveau kijk je panoramisch uit over de Atlantische Oceaan.

Vila Mia: balkon met zeezicht

De sfeer in het hotel is vriendelijk en ontspannen. Je voelt je als wandelaar meteen thuis, de keuken is internationaal en houdt rekening met dieetwensen. Wandelaars vanuit heel Europa weten hotel Vila Mia te vinden en komen er graag nog eens terug.

Het hotel heeft 14 kamers. Ze zijn fraai ingericht en voorzien van hedendaags comfort als badkamer, AC, TV, PC met internet en wifi. De matrassen zijn van prima kwaliteit. Elke kamer heeft een balkon met zeezicht. Na een vermoeiende wandeling ontspan je zalig in het verwarmd buitenzwembad. Je verblijft in Vila Mia op basis van logies & ontbijt of halfpension.

Madeira

Madeira heeft een subliem ruig reliëf met oeroude wouden, bergen, heuvels en dalen, het eiland is uiterst geschikt voor boeiende wandeltochten. Het klimaat is subtropisch, met jaarrond zachte temperaturen. Madeira ligt bovendien in een warme golfstroom en kent enkele fel gewaardeerde duikplaatsen, goed om enkele dagen te duiken.

Weekly Special

Als wandelaar wil je natuurlijk vooral Madeira ontdekken. Je kiest dan best voor de Weekly Special: één week, twee personen, half pension, auto inbegrepen.
De auto staat voor je klaar op de luchthaven en je levert ‘m daar aan het eind van je vakantie weer af. Reservering en formaliteiten voor hotel en huurwagen heb je al op voorhand online geregeld met de eigenaar van hotel Vila Mia. Je kan al gerust je eerste wandeltochtje plannen zodra je de luchthaven verlaat.

De website van hotel Vila Mia is onder meer in het Nederlands. Je kan ook een Nederlandstalige stamgast van het hotel bellen of mailen met je specifieke vragen.

Hotel Vila Mia

ER223 Estrada Faja da Ovelha nr 6
9370-360 Fajã da Ovelha, Calheta – Madeira
Sitio de São Lourenço
Portugal
Telefoon: +351 291 870 065
E-mail: vilamia@sapo.pt
Website: www.vilamia.net

Informatie kan ook bij Luc Cant, stamgast van het hotel:
t: +3236513326 of +32486366566 (gsm)
e: luc.cant@yahoo.com

Wandelen in de buurt van hotel Vila Mia

In Madeira wandel je langs berg- en bospaden, maar vooral over de wandelpaden naast de bekende levada’s (afwateringskanaaltjes). Maar er is meer: probeer eens een verada!

Verada dos Zimbreiros

Veradas zijn wegen die de eilandbewoners ooit gebruikten om snel spullen te vervoeren tussen hun afgelegen woonplaats en de hoofdweg, stad of kust. Ze overbruggen soms op zeer korte afstand hoogteverschillen van 300 tot 500 meter of meer. Je kan er een zien op de website van hotel Vila Mia, het oude smalle zigzag-bergpad! Dit is de vereda Ladeira dos Zimbreiros.

Ladeira dos Zimbreiros maakt deel uit van wandeling 49 uit de populaire Rother Wandelgids Madeira, vanuit Paul do Mar. Het pad begint aan de kustweg in Paul do Mar, waar de Ribeira das Galhinas vanaf een hoogte van 500 meter via een kloof in de oceaan uit komt. Het pad gaat steil 400 meter omhoog tot aan de heuvelrand waar het hotel staat.
Eens boven mag je nog steiler verder klimmen via de Sitio de São Lourenço naar de caminho São Lourenço. Hier kruist het pad ter hoogte van de oude wasplaats de levada Nova. Een stenen trap maakt het klimmen op deze caminho een beetje makkelijker.

Levada Nova

Wandelen langs levadas vanuit Hotel Vila Mia
Wandelen langs levadas

Als je hier rechtsaf gaat wandel je richting Prazeres en zo verder naar het beginpunt van de levada in Ribeira Brava. Links ga je in de richting van het eindpunt van de levada Nova in Ponta do Pargo, het meest westelijke punt van het eiland. De levada Nova is ongeveer 40 km lang en behoort tot de mooiste van het eiland. Het wandelpad slingert zich langs de beboste heuvelflanken van het Laurissilva woud en de kust op zo’n 500 meter boven zee. Je loopt hier niet rakelings langs de ravijnranden. Een deel van deze wandeling staat ook beschreven in de Rother wandelgids. De wandeling is makkelijk te doen.
Als je in Prazeres richting Ribeira Brava loopt kom je respectievelijk op het grondgebied van de volgende dorpen: Lombo Doutor, Arco da Calheta, Canhas, Salão, Lombada, Ribeira da Tabua.

Als je in Prazeres richting Ponta do Pargo loopt is het respectievelijk: Raposeira do Lugarinho(Miradouro), Lombada dos Cedros, Fãja da Ovelha, Lombada dos Marinheiros, Amparo, Lombadinha, Salão de Baixo, Ponta do Pargo (Pedegral).
De levada Nova kruist regelmatig een baan, straat of bospad zodat je makkelijk je vertrek – en aankomstpunten kunt plannen.

Levada da Central da Janela

Als je vanuit Hotel Vila Mia in Fãja da Ovelha naar Port Moniz gaat via de ER101 kom je in Lamaceiros aan het beginpunt van deze mooie levada-wandeling met uitzicht op een terrassenlandschap. Tijdens de wandeling loop je even onder een waterval en door twee tunnels. Je wandelt tot aan het waterhuis en keert dan terug richting Lamaceiros. Combineer deze wandeling met een bezoek aan Porto Moniz en ga eens zwemmen in het natuurlijk zwembad in de oceaan. Deze wandeltocht is makkelijk en overal horizontaal.
De beschrijving van deze wandeling vind je in de Rother Wandelgids: wandeling nr 50.

Rother wandelgids Madeira. De mooiste levada- en bergwandelingen

[bol_product_links block_id=”bol_586bb32182065_selected-products” products=”1001004010374058″ name=”Wandelgids Madeira.” sub_id=”” link_color=”4db2ec” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”666666″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

‘Bloemeneiland’ Madeira is een echt wandelparadijs. De hoge en ruige bergen nodigen uit tot pittige tochten. Maar het zijn vooral de antieke irrigatiekanalen, levada’s, die wandelaars een uitgelezen mogelijkheid bieden voor kilometerslange tochten door de natuur. Ver weg van de toeristencentra en vol schitterende uitzichten. De degelijk uitgevoerde Rother-wandelgids bevat 50 duidelijk beschreven tochten, met (hoogte)kaarten, foto’s, uitleg over de natuur en praktische informatie. In handzaam zakformaat.
Auteur: Rolf Goetz | Elmar, 2015