(Advertorial)
Een romantisch 19de-eeuws landhuis in het groen. Dat is Hotel Jans, gelegen naast het Rijsterbos in Friesland. Een sfeervolle plek met een gezellig terras voor een lunch of diner met typisch Friese ingrediënten. Daarnaast is Hotel Jans een prima uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten in het groene en zelfs wat glooiende zuidwesten van Friesland.

Terras en tuin van Hotel Jans

Hotel Restaurant Jans is gevestigd in een mooi oud pand, dat dateert uit 1890. Op provinciale kaarten uit 1750 is op deze plek ook al een herberg te zien. De naam ‘Hotel Jans’ werd bedacht door het echtpaar Gradus en Hendrika Jans, dat eigenaar van het hotel was van 1923 tot 1967. In hun handen ontwikkelde Hotel Jans zich tot een begrip in Friesland en ver daarbuiten. De vorige eigenaren veranderden het café in een volwaardig restaurant en bouwden het aantal hotelkamers uit met enkele Zweedse chalets in de tuin.

De kamers

Hotel Jans beschikt over 23 hotelkamers, verdeeld over het hoofdgebouw (10 kamers) en de Zweedse chalets in de tuin (13 kamers). De hotelkamers zijn voorzien van 2 separate boxspring bedden, telefoon, flatscreen televisie en een eigen badkamer met toilet, wastafel en een douche. De tuinkamers beschikken standaard over een douche en een separaat bad, een ruime zithoek, eigen terrasje en eigen opgang. Het hoofdgebouw is voorzien van een lift, de tuinkamers zijn allemaal op de begane grond gelegen.

Logeren in Hotel Jans is al mogelijk vanaf € 93, op basis van logies & ontbijt voor 2 personen in het laagseizoen (okt-apr). De kamers worden goedkoper naarmate je langer blijft. Zeven nachten logies & ontbijt kan in het laagseizoen al vanaf € 476. Daarnaast biedt Hotel Jans diverse arrangementen aan, zoals het Culinair Genieten arrangement en een ‘Halfje Elfstedentocht per eend’.

Het restaurant

In het restaurant of buiten op het terras kun je dagelijks terecht voor een drankje, lunch en diner. Chef Marco Brouwers gebruikt voor zijn vlees-, vis- en vegetarische gerechten graag Friese producten en verzorgt naast het à la carte menu een proeverij menu (7 gangen) en een culinair verwenmenu.

Hotel Jans

Hotel Jans is het hele jaar door dagelijks open vanaf 12.00 uur.
Mientwei 1
8572 WB Rijs
t: +31(0)514 – 581 250
e: info@hoteljans.nl
w: www.hoteljans.nl

Hotel Jans ›

Hotel Jans in beeld

Wandelen in de buurt van Hotel Jans

Hotel Jans staat in Gaasterland, de groene en beboste zuidwesthoek van Friesland. Vanuit het hotel kun je meteen aan de wandel, van een ommetje van 6 km tot een meerdaagse tocht langs het IJsselmeer. Enkele tips:

Rondje Rijsterbos

Direct naast Hotel Jans kun je een prachtige wandeling starten door het Rijsterbos en langs het Mirnser Klif. Het Rijsterbos is een majestueus bos met eeuwenoude bomen en statige lanen, aan de rand van het IJsselmeer. Het werd in de 18de eeuw aangelegd rond het adellijk Huize Rijs, dat later is afgebroken. In het bos leeft wild, als dassen en reeën. Ook tref je er vogels aan, zoals de buizerd, bonte specht, nachtegaal en bosuil. Halverwege is het goed uitrusten en uitkijken over het IJsselmeer bij het Mirnser Klif (6 km).

Dagje Gaasterland

Tijdens een knooppuntenwandeling van het netwerk Zuidwest-Friesland maak je een bos- en weiderijk rondje langs onder meer Oudemirdum en Nijemirdum (15,5 km).

Zuiderzeepad

Hotel Jans is een van de pleisterplaatsen langs LAW het Zuiderzeepad (Enkhuizen-Enkhuizen). Start je je dagwandeling in Stavoren, dan passeer je Hotel Jans na 16 km en is dit dus een fijne plek om te overnachten. De volgende dag wandel je dan verder naar Balk of Sloten.