(Advertorial)
Een oase in het grootste natuurgebied van Nederland: Hotel Kruller in Otterlo. In de zomer zit je er beschut op het overdekte terras. Is het buiten fris, dan schuif je binnen aan in het knusse Grand Café. En slapen? Zo heerlijk rustig…

De bar van Grand Café Restaurant Kruller

Langs de Dorpsstraat van Otterlo staat al sinds de tijd van Napoleon een herberg. De huidige eigenaren verbouwden deze tot een eigentijds Grand Café. Na een dag wandelen in de omgeving leggen we er aan voor een diner en overnachting. We zetten de bagage op een van de hotelkamers op de bovenverdieping en nestelen ons met een glas wijn op het terras. We nemen er een Babbelhap bij, bitterballen (van Ecofields in Wekerom) en een Puntzak: friet van bataat met kerriemayonaise. Wat een heerlijke plek om bij te komen van de inspanningen van vandaag!

Knus in de winter

Het is een kwestie van smaak, maar als we in november terugkomen bij Hotel Kruller voelt het bijna nog fijner dan in de zomer. Het Grand Café is sfeervol verlicht en we schuiven lekker warm aan in een loungebank. Aan een tafel naast ons genieten twee andere gasten van hun High Wine. Dit is een proeverij van drie wijnen met een bijpassend hapje, die je kunt uitbreiden met een dessertwijn en petit dessert. Wij bestellen een glas rode wijn en bestuderen de menukaart, die een aantal bijzondere wildgerechten bevat. Van reebiefstuk en ‘wisselend vlees van de Veluwe’ tot een ‘Burl-Plank‘: een plankje voor bij de borrel met duiffilet, salami van zwijn, wildpaté en loempia van eend. Ook leuk: de Schotse burger, een hamburger van vlees van Schotse Hooglander.

- Advertentie -

Eigenares Sonja Theunissen ontwikkelde dit gerecht als verjaarscadeau voor haar moeder (die een koe ‘voor rond het huis’ op haar verlanglijstje had gezet). Na afloop van het feestje bleek het stevige en rijk smakende vlees zo in de smaak gevallen dat de Schotse burger mocht blijven. Ook dat is de Veluwe: altijd een mooi verhaal bij het eten. En wat bijzonder is: zelfs de vegetariër heeft in Otterlo een fijne avond: vandaag gevulde paddenstoelen vooraf en als hoofdgerecht ‘Vergeten groenten’. Een gerecht van geroosterde koolrabi, koolraap, pastinaak, biet, beignets van bataat en mosterdboter.

Hotel Kruller

Hotel Kruller beschikt over dertig kamers, die variëren van ‘klein voor een klein prijsje’ (vanaf € 79 voor 2 personen met ontbijt) tot een grote kamer waar je met een gezin in past. Een deel van de kamers bevindt zich in het Witte Hoes, een stijlvolle voormalige dokterswoning iets verderop in de Dorpsstraat. Het ontbijt is een echt feestje, met onder meer vers bereide koffie naar keuze uit het espresso-apparaat, ovenverse broodjes en ‘zelfsnijbrood’, eieren, verse fruitsalade, kaas en vleeswaren uit de omgeving en yoghurt. Heel bijzonder: pindakaas uit eigen keuken en huisgemaakte tutti frutti (recept vragen mag!).

Hotel Kruller is het hele jaar door dagelijks open vanaf 7.00 uur.
Dorpsstraat 19-21
6731 AS Otterlo
t: +31 (0)318 – 59 12 31
e:
w: www.kruller.nl

Hotel Kruller ›

Hotel Kruller in beeld

Wandelen rond Hotel Kruller

In het hotel vind je veel informatie over wandel- en fietsroutes in de omgeving. Naast Nationaal Park De Hoge Veluwe (waarvoor je entree betaalt) kun je in enkele aangrenzende natuurgebieden terecht voor wandelen en fietsen. Volg bijvoorbeeld Klompenpad het Eeskooterpad (15 km) of kies voor routes van Natuurmonumenten in Planken Wambuis. Leuk om te doen met kinderen zijn de Oerrr-route op het Mosselse Zand en de speurtocht in het Paddenstoelenbos van Otterlo, opgezet en onderhouden door dorpsbewoners. Met leuke opdrachtjes en een diploma. Kosten: € 5 inclusief een handgemaakte muts, knapzak, wat lekkers en drinken.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe

Op een kwartiertje lopen van Hotel Kruller sta je voor de ingang van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Een internationale trekpleister voor liefhebbers van kunst en cultuur. Het Kröller-Müller Museum heeft een grote collectie werk van Vincent van Gogh, maar ook van Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan.

Nieuwsgierige moeflon

In de beeldentuin vind je meer dan 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars. Elders in het park staat Jachthuis Sint Hubertus. Dit was ooit het woonhuis van Helene en Anton Kröller-Müller, een puissant rijk echtpaar waarvan zij kunst verzamelde en hij graag ging jagen. De bekende architect H.P. Berlage ontwierp het huis als een Gesamtkunstwerk, wat wil zeggen dat elk detail zijn signatuur droeg. Tot de tegeltjes, het bestek en de stand van de schroeven aan toe. Je kunt er mee met een rondleiding.

De Hoge Veluwe is een walhalla voor wandelaars en fietsers. Je mag er lukraak struinen over de paden en zien waar je uitkomt. Maar ook een uitgezette wandelroute volgen is mogelijk. Er zijn 13 paaltjesroutes en je kunt enkele themawandelingen downloaden. Zoals de Grenspalenroute (langs de oude grenspalen tussen Arnhem en Ede) en de Historische wandeling Hoog Baarlo. Onderweg langs het Landschappenpad kun je twee keer de route verlaten om een wildobservatieplaats te bezoeken. Interessant aan het eind van de dag, als de edelherten, reeën, wilde zwijnen en moeflons zich wat makkelijker laten zien.