HomeBestemmingenNederlandDe Hoge Veluwe: een cultureel park - fietstocht

De Hoge Veluwe: een cultureel park – fietstocht

Bewaren
Bewaard

Zij hield van kunst en hij verzamelde jachtgrond. Dankzij de hobby’s van het echtpaar Kröller-Müller kunnen bezoekers nu uitgebreid genieten van natuur en moderne kunst in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Ook het opvallende jachthuis van het echtpaar is open voor bezoek.

Nationaal Park de Hoge Veluwe
Nationaal Park de Hoge Veluwe

Tijdens deze fietstocht ervaar je de gevarieerde natuur in het park, kun je wild observeren en een kijkje nemen bij Jachthuis Sint-Hubertus. Onderweg passeer je ook het Kröller-Müllermuseum. De tocht begint en eindigt bij het bezoekerscentrum, waar een stijlvol ingerichte expositie over het nationaal park te bekijken is. Let op: de toegang tot Nationaal Park De Hoge Veluwe is niet gratis.

Routebeschrijving

Zoek een witte fiets uit (of huur een blauwe fiets) en verlaat het centrum tussen de witte-fietsenrekken en de rijwielherstelplaats door. Sla bij de reuzen ‘paddenstoel’ linksaf het fietspad in. De fietsroute wordt onderweg geregeld aangegeven met het nummer 1. Je rijdt voorlopig rechtdoor, passeert een wildrooster, steekt een bredere en smalle asfaltweg over. Negeer een fietspad van links. Je komt uit op een driesprong met ANWB-paddenstoel.

- Advertentie -

Op de fiets!

De droom van de Amsterdamse Provo’s uit de jaren 1960 werd werkelijkheid op de Hoge Veluwe: witte fietsen die bezoekers vrij kunnen gebruiken. Er zijn er zo’n duizend, verspreid over de ingangen van het park en de fietsenstallingen bij bezienswaardigheden. De fietsen zijn ‘van iedereen’, dus kijk niet raar op als na een korte stop je fiets weg is en je een nieuwe moet pakken. Je kunt ook een blauwe fiets huren. Die kan wel op slot.

Rijd linksaf richting Jachthuis Sint Hubertus. Je volgt het fietspad en steekt achtereenvolgens een onverharde en een verharde weg over, passeert een wildrooster en komt uit bij de fietsenstalling naast het jachthuis. Tussen de bomen door vang je al een glimp op van het imposante gebouw. Vervolg je route en houd bij een Y-splitsing links aan. Al snel sta je voor de hoofdingang van het jachthuis. Langs de oprijlaan bloeien in mei de rododendrons. Wil je het huis bezoeken, dan kun je de fiets op de naastgelegen fietsenstalling achterlaten.

Jachthuis Sint Hubertus

Een rondleiding door het jachthuis is aan te raden. Architect Berlage maakte er een bijzonder gebouw van, met onder meer de voor hem kenmerkende bakstenen mozaïeken, bogen en robuuste houten deuren. Hij tekende ook voor het interieur, tot het servies en de deurknoppen toe. Reserveer je plek voor de rondleiding in het bezoekerscentrum. Er zijn dagelijks meerdere mogelijkheden, maar het aantal plaatsen is beperkt.

Christiaan de Wet

Langs de vijver voor het jachthuis rijd je verder over het fietspad. Steek een asfaltweg over en vervolg de route over het fietspad. Sla op de driesprong met ANWB-paddenstoel rechtsaf en passeer een wildrooster. Je komt nu op een open heideterrein, het Otterlose Zand. Na enige tijd zie je een enorm standbeeld op een sokkel staan, waar het fietspad met een linkse bocht omheen rijdt. Het verbeeldt Christiaan de Wet, een generaal uit de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Hij was een vriend van de Kröller-Müllers en het Otterlose Zand deed hem denken aan het Afrikaanse landschap.

Steek iets verderop een asfaltweg over en sla op de driesprong linksaf. Het pad buigt wat linksaf het bos in. Wil je het Kröller-Müllermuseum bezoeken, neem dan het eerste fietspad links. De fietstocht gaat hier rechtdoor. Na een paar honderd meter kun je even stoppen om wild te spotten vanachter een observatiescherm. Verderop steek je een asfaltweg over en al snel ben je terug in het centrum van De Hoge Veluwe.

Kröller-Müllermuseum

Dit internationaal bekende museum dankt zijn bestaan aan de verzamelwoede van Hélène Kröller-Müller (1869-1939). Zij schonk haar honderden moderne kunstwerken in 1935 aan de Nederlandse staat. Die gaf de Belgische architect Henry van de Velde (huisvriend van de Kröller-Müllers) opdracht een museumgebouw te ontwerpen op het uitgestrekte Veluwse terrein dat het echtpaar met een even grote drift om zich heen had verzameld: het huidige Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Hoogtepunt van de collectie vormen de bijna 300 werken van Vincent van Gogh, te danken aan de vriendschap die Hélène met de schilder onderhield. Het is de grootste collectie Van Goghs wereldwijd. Ook hangt er werk van tijdgenoten als Monet, Cézanne, Chagall en latere grote namen als Picasso, Mondriaan, Christo en Armando. De in 1961 geopende beeldentuin is een van de grootste in Europa en bevat werk van Rodin, Henry Moore, Rietveld en anderen. Daarnaast organiseert het museum jaarlijks enkele tijdelijke exposities.
Houtkampweg 6, Otterlo, 0318-591241, www.kmm.nl. Open: di-zo en feestdagen 10-17 uur

De Hoge Veluwe praktisch

Route-informatie

Toegang: entree park € 9,30; Auto incl. parkeren in park € 6,60 www.hogeveluwe.nl
Begin- en eindpunt: Houten wegwijzer bij het bezoekerscentrum van het park
Lengte: 10 km
Duur: 2-3 uur (inclusief stops)
Horeca: Bij het Bezoekerscentrum kun je voor koffie of lunch terecht bij De Koperen Kop. Bezoek je onderweg Museum Kröller Müller, dan kun je eten en drinken in Monsieur Jacques.
Logeren: Grand Cafe Hotel Kruller is de leukste plek voor als je blijft slapen. Een knus en eigentijds restaurant met veel aandacht voor gerechten uit de streek, lekkere bedden en een opvallend goed ontbijt.

De beste reisgidsen

Wandelen over de onbekende Veluwe

Wandeldeskundige en fervent wandelaar Rob Wolfs beschrijft in deze gids negentien rondwandelroutes en een gestrekte wandelroute, evenredig verspreid over de Veluwe. De wandelroutes variëren in lengte van 11 tot 19 kilometer. Wat ze onderscheidt van de meeste andere beschreven wandelroutes over de Veluwe, is dat ze grotendeels leiden over niet-bewegwijzerde paden, waarvan minstens 75 procent zandpaden. Uitgever: Gegarandeerd onregelmatig, 2013

Crossbill guides – Veluwe

Genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2017. Dé natuurgids voor de Veluwe! Immense stuifduinen en paarse heidevelden, oude bossen met kromme stammen en knoestige, met paddenstoelen bedekte takken, kabbelende beekjes waar de ijsvogels met een noodgang overheen schieten – de Veluwe is een uniek Nederlands natuurgebied. Met deze gids ontdek je de Veluwenatuur optimaal. Uitgever: Stichting Uitgeverij Koninklijke Ned Natuurhistorische Vereniging, 2021

Gelderland Rondreis

In deze reisgids ontdek je Gelderland dankzij een uitgewerkte autoroute, wandelingen en een aantal fietsroutes die je langs bekende maar ook minder bekende plekjes van dit mooie stukje Nederland brengen.

De digitale reisgids Gelderland bevat 48 bladzijden A4 in pdf-formaat.
Ontdek de nationale parken Veluwezoom en De Hoge Veluwe en de Tuinen van Appeltern. Met tal van bezienswaardigheden en leuke adresjes om te eten en drinken. Tips van locals, achtergrondinfo en verborgen pareltjes. Gemakkelijk uit te printen of te lezen op tablet/smartphone. Is na aankoop meteen te downloaden.

- Advertentie -
- Advertentie -

Meest gelezen deze week

- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Nieuws

De 1e Wandelaar des Vaderlands

Koninklijke Wandelbond Nederland benoemt vanaf februari 2024 de allereerste Wandelaar des Vaderlands. Mediaverslaggever en wandelfanaat Lana Witte-de Wit draagt de komende twee jaar deze...
- Advertentie -