Sta op en wandel

414

Wandelen, waar is het eigenlijk niet goed voor? Susanne Groeneveld somt in de inleiding van haar boek op waar wandelen allemaal wel goed voor is: hart, spijsvertering, ademhaling, bloeddruk, gewicht, spieren, houding, cholesterol… en dan zijn we pas halverwege.

En laten we vooral deze niet vergeten: je wordt er blij van en je hoofd raakt leeg. “Wandelen is het luchten van de ziel” (Joke Hermsen) en: “Ik ben al lopend tot mijn beste gedachten gekomen en ik ken geen gedachte zo bedrukkend of men kan er wel van weglopen” (Kierkegaard).

Sta op en wandel is interessant voor iedereen die (vaker) op pad wil (maar dat nog niet doet) of juist meer wil halen uit een wandeling. Het speels vormgegeven boek staat vol tips, zoals over het verzorgen van je voeten, beleven van de natuur en aanbrengen van variatie, zodat je nog meer haalt uit je wandeling. Loop eens met interval, wandel in stilte of neem een vraag mee voor onderweg.

Je vindt tips van experts, krijgt inspiratie van andere wandelaars en dan… is er nog een groot deel van de pagina’s leeg. Sta op en wandel is ook een dagboek. Want noteer je wat je beleeft, dan levert wandelen je iets extra’s op. Je hoort en ziet meer, geniet er bewuster van. Maar ook: je doet inspiratie op.

En natuurlijk is het ook leuk om in een dagboek bij te houden wanneer je waar, hoe ver en met wie wandelde, wat je zag, voelde en hoorde en (eventueel) welk probleem je mee nam en wat voor ingevingen en antwoorden je onderweg vond. Ik ben inmiddels begonnen en heb de eerste wandelafspraak met mezelf in mijn agenda gezet.

ImageBooks, 2016